Erfgoed zuidwest lanceert website en innovatieve erfgoedkaart

Donderdagavond 3 december lanceerde erfgoed zuidwest haar nieuwe website en erfgoedkaart tijdens een druk bijgewoond ontmoetingsmoment. Erfgoed zuidwest is de naam van de nieuwe erfgoedcel die actief is in Zuid-West-Vlaanderen.

Inventaris voor de streek

De kaart bevat meer dan 220 erfgoedorganisaties, erfgoedcollecties, verhalen en tradities typisch voor Zuid-West-Vlaanderen. Meer dan 80 verenigingen/organisaties in Zuid-West-Vlaanderen zetten zich dagelijks in om erfgoed goed te bewaren en bekend te maken. Allemaal kregen ze een plekje op deze erfgoedkaart. Ook informatie over collecties is er te vinden, van tractoren en jukeboxen tot slagerserfgoed en theaterdecors. Tot slot krijgt u een mooi overzicht van vele tradities en verhalen die in de streek leven.

Met deze erfgoedkaart wil de erfgoedcel het cultureel erfgoed in de regio in kaart brengen. De inventaris, gebaseerd op het Cometa-model, moet fungeren als collectieregister voor de streek. Op termijn kan ze de basis vormen voor formele en informele collectieafspraken.

Website

De website erfgoedzuidwest.be vormt, met de kaart als basis, een plaats voor uitwisseling tussen zowel professionele als vrijwillige erfgoedactoren in de streek. Naast de kaart vindt u er inspirerende projecten, advies en ondersteuning voor lokale erfgoedprojecten, erfgoednieuws en een overzicht van erfgoedactiviteiten in Zuid-West-Vlaanderen.

Pop-up

De website werd gelanceerd tijdens het eerste erfgoedcafé van erfgoed zuidwest. Met deze erfgoedcafés wil de erfgoedcel onderlinge ontmoetingen en kennisdeling stimuleren tussen lokale erfgoedactoren. Voor deze gelegenheid werd een pop-upmuseum opgericht. Alle deelnemers mochten een ‘stukje erfgoed’ meenemen. Met alle meegebrachte objecten bouwde de erfgoedcel samen met de deelnemers een museum-voor-één-avond.

Erfgoed zuidwest?

'Erfgoed zuidwest' is actief voor dertien gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Ze is een van de 22 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel. Een overzichtskaartje van alle erfgoedcellen vindt u hier.

Gregory Vercauteren
erfgoedcellen