'Buurten met erfgoed' in woord en beeld

Het project 'Buurten met erfgoed' neemt basisscholen mee op zoektocht naar het verhaal achter hun eigen omgeving. Want erfgoed vind je overal, of het nu gaat om landschappen, gebouwen, verhalen of gebruiksvoorwerpen  ... Aan de hand van pilootprojecten wil ‘Buurten met erfgoed’ de banden aanhalen tussen scholen en al dit lokale erfgoed. Van één pilootproject is nu een filmpje gemaakt.

Schooljaar 2014-2015: drie pilootprojecten

Tijdens het schooljaar 2014-2015 liepen drie pilootprojecten  in Geraardsbergen, Nevele en Sint-Pieters-Leeuw. In Nevele en Sint-Pieters-Leeuw kregen de aanwezige erfgoedcellen de vraag om de projecten uit te rollen. Zij brachten de lokale erfgoedorganisaties in contact met de scholen en hielpen hen bij de uitwerking van erfgoedactiviteiten binnen en buiten de school. Van het pilootproject in Nevele is nu een fimpje gemaakt dat ook de rol van de verschillende partners mooi in beeld brengt.

Initiatiefnemers en stuurgroep

Het project ‘Buurten met erfgoed’ wordt gefinancierd door het agentschap Onroerend Erfgoed. De inhoudelijke opvolging is in handen van een stuurgroep. De partners die in de stuurgroep zetelen zijn FARO, CANON, de cultuurcel van het Vlaams Ministerie voor Onderwijs en Vorming; EDO, Educatie voor Duurzame Ontwikkeling van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie; en Heemkunde Vlaanderen.

Meer informatie over dit project vindt u op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Gregory Vercauteren