Bandwerk enthousiasmeert jongeren voor lokaal erfgoed

Bij #bandwerk rolden vorige week meer dan 100 gedetailleerde kunstbeschrijvingen van de band.

In het najaar van 2017 organiseerden erfgoedcel zuidwest en de Stedelijke Musea Kortrijk Bandwerk. De kern van hun project? Een tweedaagse registratiemarathon voor studenten in de Budafabriek in Kortrijk.

In kleine teams gingen studenten aan de slag met de rijke kunstcollecties bewaard in Zuid-West-Vlaamse gemeenten. Gewapend met wifi en een computer zetten zij zich aan een inhoudelijke beschrijving van deze kunstwerken. In deze taak stonden zij er niet alleen voor. Experts stonden klaar met met raad en daad. Tussen het registreren, brainstormen en creëren door kregen de studenten ook nog eens de kans deel te nemen aan lezingen.

Dit bijzondere project sloeg twee vliegen in één klap. Meer dan 100 gedetailleerde kunstbeschrijvingen rolden van de band. Maar ook: jongeren konden proeven van de erfgoedsector en kregen werkervaring. Die ervaring kunnen ze later uitspelen in hun zoektocht naar een job.

Benieuwd hoe Bandwerk verliep en wie de Bandwerkers zijn? Of hebt u zelf plannen om een registratiemarathon te organiseren? De ervaringen van Bandwerk bundelden de initiatiefnemers in een bevattelijke inspiratiebrochure. Kortom: lezen en aan de slag ...

Gregory Vercauteren