ARhus en Erfgoedcel TERF slaan handen in elkaar voor ontwikkeling dementie-app

Puzzelstukjes

De meeste studenten blazen nu uit en genieten van de welverdiende rust. Behalve voor de studenten die zich inschreven voor de Open Summer of Code. Op vraag van Erfgoedcel TERF en kenniscentrum ARhus ontwikkelen zij een dementie-app. Die laat gebruikers toe om persoonlijke herinneringen en beeldmateriaal toe te voegen aan digitale content.

Summer of Code is een initiatief waarbij studenten innovatieve toepassingen ontwikkelen in opdracht van bedrijven, overheden en andere organisaties. Tijdens vier intensieve weken gaan ze aan de slag met open data om applicaties voor smartphone, tablet of pc te ontwikkelen die de dienstverlening verbeteren.

Erfgoedcel TERF en kenniscentrum ARhus hadden eerder een project ingediend bij Open Summer of Code. Met positief resultaat. Vier studenten ontwikkelen nu een dementie-app die gebruikers toelaat om persoonlijke herinneringen en beeldmateriaal toe te voegen aan digitale content. Er ontstaat zo een gepersonaliseerd levensboek. Familieleden en hulpverleners krijgen met dit levensboek inspiratie voor meer gepersonaliseerde gespreksonderwerpen. Zo kunnen zij beter communiceren met personen met dementie.

Met dit project zijn het kenniscentrum en erfgoedcel TERF niet aan hun proefstuk toe. In eerdere projecten trokken zij ook al de kaart van gezondheid en welzijn. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat lokaal erfgoed en beeldmateriaal een gunstig effect hebben op het reminisceren met personen met dementie.

Bron: projectvereniging BIE.

Gregory Vercauteren