2013 is het Jaar van de Vrede

300 jaar Grens

Niet alleen de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog biedt een kapstok om even stil te staan bij oorlog en vrede. Minder gekend voor het grote publiek, maar historisch minstens even belangrijk is de Vrede van Utrecht. Dit verdrag trok een streep onder een reeks oorlogen en conflicten die Europa in de 17de en 18de eeuw teisterden. Donderdag 11 april was het exact 300 jaar geleden dat dit verdrag werd ondertekend in Utrecht. In Frankrijk, Vlaanderen en in Nederland lopen nu een aantal programma’s om 300 jaar vrede te herdenken.

300 jaar Grens

De Vrede van Utrecht maakte een einde aan twee eeuwen godsdiensttwisten en enkele zeer bloedige oorlogen, met als inzet de strijd om de hegemonie over Europa. Met dit verdrag hertekenden de voornaamste mogendheden van dat ogenblik de kaart van Europa, waarbij de Zuidelijke Nederlanden (een groot deel van het latere België) in Oostenrijkse handen terechtkwamen.

300 jaar later is de grens die West-Vlaanderen met Frankrijk afbakent nog steeds getuige van dit verdrag. Het Interregproject ‘300 jaar Grens’ maakt de impact van dit verdrag opnieuw zichtbaar. Aan weerszijden van de grens, van Duinkerke tot Doornik of van Veurne tot Rekkem, vinden een jaar lang culturele evenementen plaats. Zo staat er een huwelijk tussen een Franse en Belgische reus op het programma, een dominoproject en een theaterfestival. Op www.300jaargrens.eu kan u het volledige overzicht terugvinden.

In Nederland

Ook de Nederlanders besteden de nodige aandacht aan 300 jaar Verdrag van Utrecht. De stad Utrecht grijpt de herdenking aan om zich internationaal te profileren als een regio van kennis en cultuur. Hiervoor is een heel (spektakel)programma ontwikkeld. Ook alle musea uit het Utrechts Museumkwartier werken mee. Een heel jaar lang lopen er allerhande tentoonstellingen en activiteiten, onder de titel ‘Oorlog en Vrede’. Meer informatie vindt u op www.vredevanutrecht2013.nl.

Gregory Vercauteren
herdenking
Opening / lancering