100 jaar Groote Oorlog in het Brussels Gewest

Monument van de Onbekende Soldaat

Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt zich op voor de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog (1914-18). Naast een eigen herdenkingsprogramma, lanceert het Gewest een projectoproep om de herinnering aan 14-18 tot leven te brengen.

Met zijn herdenkingsprogramma wil het Brussels Gewest “collectief lessen trekken uit de Grote Oorlog” en tegelijk de link leggen naar het Europa van vandaag. Naast een eigen aanbod aan herdenkingsactiviteiten, heeft het Gewest nu een oproep gelanceerd om organisaties te ondersteunen die willen werken rond de Eerste Wereldoorlog in Brussel. Belangrijk is vooral dat de projecten in de lijn liggen van de waarden die het Brussels Gewest wil uitdragen met zijn programma. Denk aan herinnering, vrijheid, solidariteit, democratie… Projecten met een toeristisch karakter komen ook in aanmerking. Uiteraard moet het project wel een link hebben met de oorlog in onze hoofdstad. De projectoproep, met bijhorende voorwaarden en subsidiecriteria, kunt u hier downloaden. Meer informatie over het hele herdenkingsprogramma vindt u u op de website van Visit Brussels.

Ook andere overheden in België werken aan een herdenkingsprogramma rond ‘100 jaar Groote Oorlog’. Een overzicht vindt u op een aparte pagina op de FARO-website.

FARO zal u de volgende maanden en jaren geregeld op de hoogte houden van opvallende initiatieven rond ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’. In een volgend blogbericht zullen we stilstaan bij enkele heel lokale erfgoedprojecten, die toch heel inspirerend zijn.

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
100 jaar Groote Oorlog