Winnaars Europese Prijs voor Cultureel Erfgoed 2019

VERONA-project. Foto genomen door KIK-IRPA. Europa Nostra via Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0

Op 21 mei maakte de Europese Commissie de winnaars bekend van de Europese Prijs voor Cultureel Erfgoed 2019 (Europa Nostra Awards). De 25 laureaten komen uit zestien landen. Ook België viel in de prijzen.

In de categorie 'Onderzoek' viel het project VERONA: Van Eyck Research in OpeN Access in de prijzen. Dit project van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) doet vernieuwend onderzoek naar de schilderijen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441). Daarnaast stelt de organisatie hoogkwalitatieve beelden van de schilderijen online beschikbaar.


In de categorie ‘Dedicated service’ die de onbaatzuchtige inzet van verenigingen en personen honoreert, behoort de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw tot de laureaten. Deze Europese prijs betekent een belangrijke erkenning voor de jarenlange onbaatzuchtige inzet van vele vrijwilligers.
 
Op 29 oktober 2019 zullen de laureaten hun prijs in ontvangst nemen tijdens het European Heritage Congress in Parijs. Alle Europese burgers kunnen momenteel nog online stemmen voor de Publieksprijs (deadline 15 september).

Klik hier voor een uitgebreid verslag en een lijst van alle winnaars.

Foto: VERONA-project. Foto genomen door KIK-IRPA. Europa Nostra via Flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0

faro