Ruim 600.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap 

Glasblazen. Foto: Clément Philippe via Unsplash

De Vlaamse minister van Cultuur kent 22 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten, goed voor een totaalbedrag van 615.470 euro. Daarmee ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst. 

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap enkel levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

Intensieve samenwerking

Met de uitreiking van beurzen wil de minister vaklui de kans geven om gedurende een langere periode − een paar maanden tot twee jaar − intensief samen te werken met een of meer leerlingen die bij hen in de leer gaan. 

Meester en leerling(en) vormen hierbij een partnerschap en krijgen samen een beurs die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan. Zo’n beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag. 

Divers vakmanschap

Vanaf volgend jaar zullen 22 gepassioneerde meesters, samen met 32 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun unieke vakmanschap levend te houden. De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over heel Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan zeer divers vakmanschap. 

  • Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten, zoals rijtuigbouw of glasblazen. Oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creatie.
  • Er is ook aandacht voor ecologie, met beurzen voor het leerlooien met slachtafval, het recupereren van afvalmaterialen om messen te maken en het toepassen van bosbeheer bij het ontwerpen van publieke ruimtes. 
  • In onze streek is belangrijke knowhow aanwezig die nodig is om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te houden. De overdracht van dergelijke kennis is van cruciaal belang, denk maar aan het onderhouden en herstellen van accordeons, het restaureren van beeldhouwwerken of het herstellen van glas-in-loodramen. 
  • Ook de podiumkunsten worden niet vergeten, met beurzen voor het doorgeven van figuurtheater, het overdagen van tradities rond gezongen poëzie en het bouwen van muziekinstrumenten. 

Kom meer te weten over de meester-leerlingbeurzen

Bron: Departement CJM
Foto: Clément Philippe via Unsplash

faro