Meer dan 1,2 miljoen euro voor cultureel-erfgoedprojecten

Groen licht. Foto: Dids via Pexels.com

De Vlaamse minister van Cultuur subsidieert twaalf cultureel-erfgoedprojecten. In totaal ontvangen de aanvragers 1.208.000 euro.

Deze subsidielijn ondersteunt waardevolle projecten die een dienstverlenende rol vervullen of een van de functies van cultureel-erfgoedwerking uitvoeren, zoals: 

  • herkennen en verzamelen; 
  • behouden en borgen; 
  • onderzoeken; 
  • presenteren en toeleiden; 
  • participatie.

Er werden veertien ontvankelijke aanvragen voor cultureel-erfgoedprojecten op internationaal, landelijke en bovenlokaal niveau ingediend. Hiervan ontvangen twaalf aanvragers een projectsubsidie. 

Cultureel erfgoed over de landsgrenzen heen

De projecten zijn heel uiteenlopend op het vlak van onderwerp en omvang. Twee internationale cultureel-erfgoedprojecten overstijgen de landsgrenzen. Zo zet ModeMuseum Antwerpen (MoMu) het project rond datalogging in musea en preventieve conservatie van cultureel erfgoed voort. Museum Plantin-Moretus toont in een tentoonstelling een unieke selectie van 16e- en 17e-eeuwse tekeningen van Vlaamse meesters zoals Bruegel en Rubens. De werken zullen nadien worden getoond in het Ashmolean Museum te Oxford. 

Projecten over heel Vlaanderen

Ook op landelijk niveau ontvangen heel wat mooie projecten subsidies. Van de briefcorrespondentie van Guido Gezelle tot het ontwikkelen van nieuwe tools in functie van het digitaliseren van erfgoed en de historische beleving op en rond de tram in Vlaanderen. Het gaat in totaal om tien projecten op landelijk niveau. 

De projecten starten in de tweede jaarhelft van 2023. 

Download hier het volledige overzicht van de goedgekeurde initiatieven.

Interesse in projectsubsidies?

  • Twee keer per jaar kunt u als organisatie bij de Vlaamse overheid ondersteuning aanvragen voor een cultureel-erfgoedproject.  De eerstvolgende indiendatum is 15 september 2023.  
  • Bekijk zeker de veelgestelde vragen voor u aan uw aanvraag begint. (De meest recente versie van dit document dateert van 30/11/2022.)
  • Ook voor internationale projecten die cofinanciering vereisen of voor internationale uitwisselingen kun je ondersteuning aanvragen.  

Ontdek de verschillende projectsubsidies

Tip: Neem ook eens een kijkje op de Projectendatabank van FARO. In de infofiches van de gesubsidieerde projecten kunt u de projectresultaten nalezen, inspiratie opdoen en de contactgegevens van de initiatiefnemers terugvinden.

Bron: Departement CJM
Foto: Dids via Pexels.com

faro