Bijna 3 miljoen euro voor bovenlokale cultuurprojecten

Jongeren op een festival. Foto: Aranxa Esteve via Unsplash

De minister van Cultuur kent subsidies toe aan 24 projecten met bovenlokale relevantie, goed voor een totaalbedrag van 2.736.946,50 euro. De goedgekeurde projecten zijn heel uiteenlopend: van een kleinschalig project dat Limburgse jongeren laat proeven van circus en acrobatie tot een groot Antwerps meerjarenproject dat cultuur, erfgoed en natuur verbindt. De projecten gaan van start in 2023.

Met de subsidielijn bovenlokale cultuurprojecten wil de minister de samenwerking in de cultuursector en tussen de cultuursector en andere sectoren stimuleren. Bij de indienronde van het voorjaar (deadline 15 mei) werden 50 dossiers ingediend.

Meerjarenprojecten met diverse thema's

Opmerkelijk in deze ronde is het grote aantal omvangrijke meerjarenprojecten. Ook bijzondere thema’s komen aan bod: zo gaan er subsidies naar een driejarenproject dat op een innovatieve manier rond rouwcultuur werkt. Verder zijn er ook samenwerkingen tussen sectoren: liefst 37 partners verbinden zich in een mix van cultuurbeleving, erfgoed en natuur in een project rond de Antwerpse fortengordel. 

Verschillende bovenlokale cultuurprojecten zijn op jongeren gericht. Zo is er een begeleidingstraject voor Wase jongeren die experimentele vormen van jeugdcultuur willen opzetten. In West-Vlaanderen komt er een bont muziekaanbod voor kinderen, met focus op strijkinstrumenten.

Ook tal van kleinere bovenlokale initiatieven krijgen subsidies. Zo gaat een sociaal-culturele organisatie in zee met een Gents museum voor een expo van LGBTQ-jongeren en komen er intense bootcamps voor jonge deejays.

Meer info

Bron: Departement CJM

faro