Yper Museum wint Badges Award met 'In het spoor van het Heilig Bloed'

Foto: Leerlingen leren de kneepjes van het journalistieke vak in het project In het Spoor van het Heilig Bloed. ​​​​​​​Yper Museum

In het Spoor van het Heilig Bloed is een project waarbij kinderen van het vijfde en zesde leerjaar in Voormezele hun ‘Heilig Bloedprocessie’ via een zelfgemaakte documentaire verslaan. Daarvoor kruipen ze in de huid van een topjournalist. De kneepjes van het journalistieke vak leerden ze van professionals van de VRT en Focus-WTV.

Zo speelden de leerlingen een actieve rol in het vertalen van de jaarlijkse processie in hun eigen dorp. Via interviews met de lokale organisatoren van de processie én met verschillende mensen uit het dorp leerden ze hoe oude tradities ontstaan, groeien, en vaak nog heel levendig zijn. Tijdens dit project ontstond er een heel intense en duurzame samenwerking tussen het Yper Museum enerzijds en de kinderen en dorpelingen anderzijds. 

Met andere woorden: In het Spoor van het Heilig Bloed is een heel inspirerend voorbeeld van hoe u als museum een belangrijke rol kunt spelen in het borgen van immaterieel erfgoed. Ook de jury loofde de originele aanpak om via een omweg kinderen kennis te laten maken met de waarde van hun lokale erfgoed. 

De internationale Badges Award kadert in het Erasmus+ programma van de Europese Unie en werd dit jaar voor de eerste maal georganiseerd. De andere genomineerden waren Hidrodoe in Herentals en Museumlandschaft Hessen Kassel in Duitsland. Meer informatie over de award vindt u hier.

In een blog die eerder op deze website verscheen, leest u meer over het resultaat van het project, een indringende reportage die de processie vanuit de ogen van de Voormezeelse kinderen verslaat.

Voor meer informatie kan u uw licht opsteken bij Sandrin Coorevits, coördinator van het Yper Museum, via 057 23 94 57.

Foto: Leerlingen leren de kneepjes van het journalistieke vak in het project In het Spoor van het Heilig Bloed. Yper Museum

Elien Doesselaere