In het spoor van het Heilig Bloed

Leerlinge leert de kneepjes van het vak als journalist © Yper Museum

16 juni was een hoogdag in Voormezele. Naar goede jaarlijkse gewoonte trok de Heilig Bloedprocessie uit. Honderden mensen zakten af naar het dorp nabij Ieper voor de jaarlijkse verering van de Heilig Bloedrelikwie. De 5e- en 6e-klassers van juf Lore uit Voormezele maakten er, samen met het Yper Museum, een reportage over: In het Spoor van het Heilig Bloed.

Onderzoeksjournalistiek

In de maanden voorafgaand aan de processie verdiepten de leerlingen zich als volleerde onderzoeksjournalisten in de mysteries van dit immateriële erfgoed. Ze ploegden door originele bronnen en voerden grondige literatuurstudies. 

Niemand minder dan VRT-journalist Tijs Mauroo, Tijs Neirynck van de nieuwsdienst Focus-WTV en communicatiedeskundige Katelijne Vanbeselaere leerden de leerlingen de kneepjes van het betere film- en montagewerk. Voorzien van de juiste info, de nodige cameravaardigheden en heel wat handige interviewtechnieken trokken ze naar de opnamestudio en op locatie.

Het resultaat? Een indringende reportage die de processie vanuit de ogen van de Voormezeelse kinderen verslaat:

Reportage als borgingspraktijk

In het Spoor van het Heilig Bloed is een jaarproject met de vijfde en zesde klas van basisschool Het Wij-land in Voormezele. Om hen op een andere manier intenser kennis te laten maken met hun lokale traditie, werden de leerlingen opgeleid tot echte journalisten. Een heel beklijvende ervaring.

De sterkte van dit project is dat deze methodiek inzetbaar is voor andere ICE-projecten. Alle opgedane expertise wordt hierbij gedeeld. Scholen, verenigingen en andere musea binnen en buiten de regio kunnen met dit format aan de slag. Het Yper museum is op dat vlak niet aan zijn proefstuk toe. Met Het Bewaren Waard werkte het ook via ‘een omweg’ rond erfgoedwaardering. Met In het Spoor van het Heilig Bloed bedachten ze dus een alternatieve werkwijze voor het borgen van tradities.  

Stoeten doen Ontmoeten

In het spoor van het Heilig Bloed is een onderdeel van het meerjarige ICE-project Stoeten doen Ontmoeten. Hiermee zet het Yper Museum zich in om rijke tradities als processies, stoeten en optochten in de Westhoek te borgen. Het museum startte hiermee al voor de opening met onder meer de kortfilm Y’parade en De bietentocht van Sint-Maarten.

Meer info vindt u bij Katrien Goudeseune, publieksbemiddelaar van het Yper Museum, via katrien.goudeseune@ieper.be

Foto's: © Yper Museum

Elien Doesselaere