Het is een kinderfeest

Kleurplaat 'feest voor alle kinderen', door Mashab

Binnenkort vieren we weer sinterklaas. Wat een fijne traditie voor alle kinderen moet zijn, is dat helaas (nog) niet. Al enkele jaren staat het sinterklaasfeest ter discussie, en meer bepaald de figuur van zwarte piet.

Onderzoek, o.m. door politicologe Naima Charkaoui, toont aan dat die schadelijk is voor de identiteitsontwikkeling van kinderen. Hij kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Ook het Europees Parlement roept Europese landen op om komaf te maken met "racistische en afrofobische tradities, zoals blackface", zo staat te lezen in een resolutie die het parlement aannam op 19 juni 2020. U leest er hier meer over. Over hoe de traditie de laatste jaren in beweging is in Vlaanderen schreven we al eerder.

Maken we het samen leuk voor iedereen?

De website Het is een kinderfeest geeft, naast argumenten om het gesprek over de traditie te voeren, ook praktische tips mee voor een inclusief feest. U vindt er een checklist met waar u allemaal aan moet denken, want ook het snoepgoed kan een valkuil zijn, kleurplaten en zelfs een playlist met liedjes waar geen stereotypering aan te pas komt, en zo veel meer. Met andere woorden: alles wat u nodig heeft om van sinterklaas een echt feest te maken.

Afbeelding: Kleurplaat 'feest voor alle kinderen', door Mashab

Elien Doesselaere