Gezocht: inspirerende initiatieven rond het borgen van immaterieel erfgoed

Oogstfeest De Pikkeling - Grupo Folklórico de México Alianza. Herman.vandenbroeck - Own work via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Voor het Register van Inspirerende Voorbeelden is de Vlaamse Gemeenschap op zoek naar inspirerende good practices en programma’s rond het borgen van immaterieel erfgoed.

Wat is immaterieel erfgoed & borgen?

Immaterieel cultureel erfgoed (ICE) en borgen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. ICE is niet-tastbaar erfgoed, waarvoor bewuste actie nodig is om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Dat noemen we borgen. Of om het met Herman Verbruggen te zeggen:


Hoe we ICE borgen, kunnen we leren van elkaar. De Vlaamse Gemeenschap riep daarom het Register van Inspirerende Voorbeelden in het leven. Dit register bundelt inspirerende good practices en programma’s rond het borgen van immaterieel erfgoed, en dat voor een periode van drie jaar.

Nomineren maar!

Wilt u graag een organisatie of persoon in de kijker zetten die immaterieel cultureel erfgoed op een inspirerende manier doorgeeft? Hebt u weet van een begeesterend of vernieuwend programma rond borgen van ICE? Stuur uw nominatie in via immaterieelerfgoed.be/nl/nomineer. Nomineren kan tot en met 1 oktober 2019.

Een expertencommissie buigt zich nadien over de nominaties en bezorgt een advies aan de Vlaamse minister van Cultuur. Die beslist dan welke inspirerende voorbeelden op het register komen.

Vanaf januari 2020 vindt u de geselecteerde praktijken op www.immaterieelerfgoed.be

Bron: Departement CJM 

Foto: Oogstfeest De Pikkeling - Grupo Folklórico de México Alianza. Herman.vandenbroeck - Own work via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Elien Doesselaere