Een gespreksavond over beladen (koloniale) standbeelden en straatnamen: schrijf u nu in!

Ruiterstandbeeld Leopold II van België door Antonio Ponte, CC BY-NC-SA 2.0

De maand maart staat sinds enkele jaren in het teken van Black History Month (BHM). Door middel van history from below, gesprekken, lezingen, film, debat, optredens en tentoonstellingen beoogt BHM een meer inclusieve geschiedenis. Een geschiedenis met oog voor de cultuur en verhalen van iedereen in onze samenleving. De editie van 2021 focust op erfgoed. In het kader hiervan vindt deze gespreksavond over beladen (koloniale) standbeelden en straatnamen plaats.

Horen we de verschillende stemmen in het debat over gecontesteerde standbeelden en straatnamen? Luisteren we onbevooroordeeld naar reacties en protesten over beladen beelden en straatnamen? Op welke manier verschillen opinies vandaag van de periodes waarin vele standbeelden werden opgetrokken? Hoe ervaren mensen de aanwezigheid van dit erfgoed in de publieke ruimte? En vooral, hoe geven we die verschillende stemmen een plaats in de trajecten die worden gestart? Bedoeling van de avond is om een diversiteit aan stemmen naar boven te halen om de verschillende trajecten over beelden en straatnamen te verrijken.  

Verloop van de avond

  • Moderator Sarah Agyemang (afrikaniste) opent de avond met een interview van onze sprekers over een zelf gekozen voorbeeld. Waarom kozen ze voor dit beeld, deze straatnaam? Wat valt hen op en waarom? Wat mag er volgens hen mee gebeuren? Wat vinden ze goed aan de bestaande trajecten? Omar Ba (historicus, consultant diversiteit en inclusie) Nyanchama Okemwa (Hand in Hand tegen Racisme), Mathieu Charles (schrijver, performance artiest) en Stephanie Collingwoode Williams (antropologe) delen een getuigenis.
  • Vervolgens duiken we het verleden, het heden en de toekomst in. Wat zeggen de voorbeelden over de omgang met het verleden? Wat vindt men ervan dat ze er nu nog zijn, en wat doet dat met iemand? Wat vertellen deze standbeelden over onze maatschappij vandaag? En welke weg zien we in de toekomst?  
  • Ten slotte kijken we vooruit naar verdere engagementen. Wat kan er nog gebeuren? En wie kan wat doen?  

Een avond voor u?

  • Neemt u als erfgoedmedewerker een rol op inzake participatie i.v.m. ‘beladen erfgoed’, in dit geval gecontesteerde standbeelden en straatnamen?
  • Of wil u dat graag doen, maar weet u niet hoe? 
  • Werkt u voor een lokaal bestuur (verantwoordelijk voor lokale beelden en straatnamen)?
  • Bent u actief in de netwerken van zwarte gemeenschappen in Vlaanderen en Brussel? 
  • Heeft u interesse in de Black History Month? 

Dan is dit beslist iets voor u! Deelnemen is gratis. Meer info en het inschrijvingsformulier vindt u via de kalender van FARO. Enkele dagen voor het webinar ontvangt u een deelnamelink. 

Deze gespreksavond is een initiatief van FAROBlack History Month Belgium, Kunst in de Stad-Middelheimmuseum en Het Stadsmus /Erfgoed Haspengouw/Erfgoedcel Mijn-Erfgoed (Bacongo Limburg). Met dank aan Hand in Hand tegen racisme.

Foto: Ruiterstandbeeld Leopold II van België door Antonio Ponte via Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

Elien Doesselaere