Dans als immaterieel erfgoed: project en workshops

Dansende man, Yogendra Singh via Pexels

Herinnert u zich nog Work/Travail/Arbeid? Deze live dansvoorstellig, bedacht door Anne Teresa De Keersmaeker in samenwerking met Rosas, was te zien als tentoonstelling in Wiels in 2015. Of de expo Zot Geweld/Dwaze Maagd in Mechelen in 2016? Om maar te zeggen: dans en musea gaan wel vaker hand in hand.

Dat toont ook het Creative Europe project Dance as ICH aan, met o.a. CEMPER als betrokken partner. Dit project levert nieuwe of vernieuwende modellen aan voor de voorstelling van participatieve dans in musea, zodat musea kunnen fungeren als nieuwe dansruimten. Deze innovatieve manier van tentoonstellen is cruciaal om nieuwe dansruimte duurzaam te verankeren en zo een toekomstperspectief te bieden aan het cultureel danserfgoed in Europa.

En geen project over participatieve dans zonder de participatie van de betrokken gemeenschappen en erfgoedorganisaties. Daarom organiseert CEMPER van 30 januari tot en met 1 februari 2023 een reeks workshops over de invulling van dans als immaterieel erfgoed en het borgen daarvan:

  • Welke noden leven er bij de erfgoedgemeenschappen zelf?
  • Hoe kan dans als immaterieel erfgoed een plaats krijgen in musea?
  • Wat is de meerwaarde voor gemeenschappen, erfgoedorganisaties en het publiek?  

Meer info en de mogelijkheid tot inschrijven vindt u hier.

Foto: Yogendra Singh via Pexels

Elien Doesselaere