Brusselse Ommegang op de Representatieve Lijst van UNESCO

Bij het vallen van de nacht arriveert de processie op de Grote Markt van Brussel © Frédéric Andrieu, 2012

Goed nieuws uit Bogotá, waar het Intergouvernementeel Comité zich o.a. buigt over de nieuwe aanvragen voor de Representatieve Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Het dossier van de Brusselse Ommegang mocht rekenen op een positief advies.

De Ommegang van Brussel vindt jaarlijks plaats in het historische centrum van Brussel, op twee avonden in juli. Het volksfeest begint met een kruisboogwedstrijd en een ceremonie in de Zavelkerk. In de omliggende straten vormen verschillende groepen een grote historische processie. Deze stoet volgt vervolgens een 1,5 km lange route door de stad naar de Grote Markt, waar de groepen zich aansluiten bij de Brusselse Magistraat.

De traditie kent haar oorsprong als religieus evenement en werd voor het eerst georganiseerd in 1348, niet toevallig het jaar waarin de pest lelijk huishield in Europa. Heel wat processies gingen toen voor de eerste keer uit in de hoop bescherming en genezing af te smeken. In de 18e eeuw is de traditie op haar retour, om terug opgepikt te worden in de jaren 1928-1930. In deze jaren krijgt de Ommegang zoals we hem vandaag kennen vorm. Dat gebeurt aan de hand van beschrijvingen van de processie die Keizer Karel in 1549 bijwoonde.

UNESCO erkende in Bogotá o.a. ook het alpinisme, gezamenlijk ingediend door Frankrijk, Italië en Zwitserland, en Byzantijnse gezangen, ingezonden door Cyprus en Griekenland.

Vandaag, een dag later dan gepland, staat de bespreking van Aalst Carnaval op het programma, een element dat vrijwel zeker geschrapt wordt van de Representatieve Lijst. Lees er hier meer over. Wilt u meer weten over de afloop, hou dan onze website in de gaten.

Bron: ‘Ommegang of Brussels, an annual historical procession and popular festival', UNESCO-website.

Foto: Bij het vallen van de nacht arriveert de processie op de Grote Markt van Brussel © Frédéric Andrieu, 2012

Elien Doesselaere