Al wat schoon is

Sint-André duinen in Koksijde. Foto: Steven Dobbelaere

Wanneer de gekende rituelen en structuren wegvallen, biedt schoonheid meer dan ooit een houvast. Hier op een rij: drie initiatieven die onze honger naar al wat schoon is, kunnen stillen.

Pianomuziek luistert stille films op dankzij Facebook Live

Johan Vreys, verantwoordelijke communicatie en publiekswerking bij CINEMATEK: “Als koninklijk filmarchief vieren we normaal dagelijks film met projecties, meestal op pellicule, op het grote scherm. Drie keer per week vertonen we een stille film met piano-improvisaties door getalenteerde pianisten. Nadat we verplicht werden onze deuren te sluiten, stelden we ons vrijwel onmiddellijk de vraag hoe we deze ervaring toch nog zouden kunnen mogelijk maken. Want een stille film bekijken zonder livemuziek staat nu eenmaal mijlenver af van de real deal." 

Facebook biedt hier het antwoord. Elke donderdag om 15.00 uur start er een livestream van een stille film, met live begeleiding door pianisten. Om het met de woorden van journalist Jeroen Struys te zeggen: “Mensen kunnen op Facebook aan- en afhaken wanneer ze willen. Zo keert film via het sociale medium helemaal terug naar het prilste begin, toen film nog een vaudevilleact was, of een attractie van rondreizende kermislui. Filmmuziek is tenminste deels begonnen als camouflage voor het geratel van de projector, maar ook voor het lawaai van de klappende stoelen van mensen die binnen en buiten mochten lopen wanneer ze wilden. Wat mooi om die cirkel weer rond te maken."

Benieuwd? U kunt de livestream hier volgen.

Zeezichten met NAVIGO

Of we deze zomer met zijn allen kunnen afzakken naar de kust en ons kunnen vergapen aan die immer bewegende zee, blijft voorlopig nog een vraagteken. NAVIGO in Oostduinkerke weet als geen ander hoe schoon de vele gedaanten van de zee zijn en roept kustbewoners via #zeezichtNAVIGO op om zeezichten te delen. Zo kan iedereen, op zijn minst toch een beetje, genieten van wat nu onbereikbaar is. Jadrana Demoen, publiekswerker: "Met de inzendingen maken we een levende digitale tentoonstelling op onze social media, gebundeld in het Facebook-album. Onze belofte is dat we alle deelnemende foto’s laten zien in het museum, zodra dat weer open is voor het publiek." De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 13 mei bracht goed nieuws: musea mogen terug de deuren openen vanaf maandag 18 mei. 

Museum Dicht, Collectie Open

Lucas tekent de Madonna, Naar Rogier van der Weyden, ca. 1491-1510, Collectie Musea Brugge, CC0, Foto: meemoo, fotograaf Hugo Maertens

Van muziek over natuur tot beeldende kunst: schoonheid neemt vele vormen aan. Dat heeft de Vlaamse Kunstcollectie (VKC), een samenwerking tussen de kunsthistorische musea van Oostende, Brugge, Gent, Antwerpen en Leuven, goed begrepen. 

An Seurinck, webmaster bij VKC: "Onder de noemer Museum Dicht. Collectie Open brengen we elke dag een ander kunstwerk uit de collectie van onze partners voor het voetlicht. We hebben niet alleen aandacht voor het kunsthistorische aspect, maar wanneer relevant, lichten we bijvoorbeeld ook het natuurwetenschappelijk onderzoek op het schilderij toe. Via sociale media krijgen we bijzonder veel respons op ons initiatief, wat ons natuurlijk heel blij stemt!"

Bekijk hier de kunstwerken die al verschenen tijdens de lockdown.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto's:

  • Sint-André duinen in Koksijde. Foto: Steven Dobbelaere.
  • Lucas tekent de Madonna, naar Rogier van der Weyden, ca. 1491-1510. Collectie Musea Brugge, CC0. Foto: meemoo, fotograaf Hugo Maertens.
Elien Doesselaere