600.000 euro voor on­der­steu­ning van vak­man­schap

Foto: Een vrouw aan een weefgetouw. Videaki via Pixabay

Met de beurzen vakmanschap krijgen vaklui de kans om gedurende een langere periode - een paar maanden tot twee jaar - intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Meester en leerling(en) vormen daarbij een partnerschap en krijgen samen een beurs, die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan.

Een beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag. Vanaf volgend jaar zullen 21 gepassioneerde meesters, samen met 35 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun uniek vakmanschap levend te houden.

Divers vakmanschap

De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over heel Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan zeer divers vakmanschap:

  • Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten zoals hoefsmeden of touwslaan. Oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creaties.
  • Er is eveneens aandacht voor ecologie, met onder andere beurzen voor ambachtelijk imkeren en het bouwen van contrabassen uit duurzamere materialen.
  • Er gaan ook beurzen naar het doorgeven van knowhow om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te kunnen houden, denk maar aan het restaureren van 18e-eeuwse doedelzakken, het onderhouden van historische machines of het herstellen van glas-in-loodramen.  
  • Er worden ook kansen gegeven aan minder bekend vakmanschap, zoals het brouwen van de Aziatische drank kombucha.
  • Ook de podiumkunsten zijn van de partij, met onder meer beurzen voor het maken van marionetten en het bouwen van muziekinstrumenten.  

Een overzicht van de toegekende beurzen vindt u hier.

Bron: Departement CJM
Foto: Een vrouw aan een weefgetouw. Videaki via Pixabay

Elien Doesselaere