Snijders&Rockoxhuis kiest voor augmented reality

Snijders&Rockoxhuis. Foto: FARO

Na de renovatie en uitbreiding van het museum koos het Snijders&Rockoxhuis ervoor om geen wandteksten of bijschriften te plaats naast de werken. Zo straalt de plek meer de charme uit van het oorspronkelijke 17e-eeuwse huis. Om toch meer duiding te krijgen bij de tentoongestelde werken, hebben bezoekers voortaan de keuze uit twee opties. Ofwel kiezen ze voor de aankoop van een papieren bezoekersgids, ofwel opteren ze voor een gratis uit te lenen tablet. De tablets maken gebruik van augmented-realitytechnologie om de werken te herkennen. 

Extra informatie

Conservator Hildegard Van de Velde kwam de case van het Snijders&Rockoxhuis toelichten op de conferentie Erfgoed & immersieve storytelling. Ze vertelde dat ongeveer 80% van de bezoekers ondertussen gebruikmaakt van de tablets. Dat percentage kwam er niet zomaar: het museum besteedde bijvoorbeeld speciale aandacht aan de opleiding van het onthaalpersoneel om bezoekers te motiveren en op weg te helpen met het gebruik van de tablets.

Het grote voordeel van de tablets is dat een bezoeker het werk waarin hij of zij geïnteresseerd is niet meer moet opzoeken in de bezoekersgids. Door gewoon de camera van de tablet naar het werk te richten, ontvangt de bezoeker automatisch extra informatie. Bij de meeste werken gaat het dan over een begeleidende tekst bij het werk, bij enkele grotere werken worden er meer details verstrekt.

Storytelling

Dankzij de tablets kan het museum ook volop inzetten op storytelling per ruimte. Daarvoor wordt een beroep gedaan op beacons zodat een verhaal automatisch start zodra een bezoeker een bepaalde ruimte betreedt. Sinds kort is er ook het spel Rock Rockox! voor leerlingen uit de 1e en 2e graad van het secundair onderwijs die in kleine groepjes met de tablets opdrachten uitvoeren.

Voor de realisatie en scenografie van het vernieuwde museum werkte Snijders&Rockoxhuis samen met ontwerpbureau Bailleul, die create aanstelde voor de multimedia.

Bekijk hier een film over de werking van de tablets en de presentatie:


Bekijk de presentatie van Hildegard Van de Velde, conservator Snijders&Rockoxhuis:

Foto: FARO

Bram Wiercx