Lente-update ErfgoedApp bevat enkele nieuwigheden

ErfgoedApp lente update

De ErfgoedApp kende het voorbije coronajaar een enorme groei. Verspreid over heel Vlaanderen en Brussel gingen tal van tourmakers aan de slag met de app. Samen brengen ze u zo'n 300 actieve tours. En dat aantal zal de volgende weken en maanden nog stijgen, want achter de schermen wordt bijzonder hard gewerkt aan een reeks fantastische nieuwe tours en verhalen.

Om de ErfgoedApp nog beter en gebruiksvriendelijker te maken, werkt FARO intensief samen met deze community van makers. Opmerkingen, suggesties en verbeteringen worden waar mogelijk meegenomen in nieuwe updates. Dat is ook het geval met de lente-update van de ErfgoedApp, die vorig weekend gelanceerd werd. We zetten alle nieuwigheden voor u op een rij.

ErfgoedApp filter
ErfgoedApp lente update

Tourfilter zorgt voor handig overzicht 

Om het groeiende aantal tours overzichtelijk te houden voor de gebruikers van de ErfgoedApp, voegden we een handige filter toe. Zowel in de lijst als in het kaartoverzicht kunt u de tours voortaan filteren volgens enkele vaste categorieën. Om kwaliteitsredenen deelt FARO de tours zelf in bij een van volgende categorieën:

  • Museum / Tentoonstelling
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Inclusie / Toegankelijkheid
  • Kinderen / Familie
  • Jongeren
  • Spelen
  • Lange afstand (GR ...)

Dankzij deze filters kunnen enkele belangrijke categorieën waarop de ErfgoedApp inzet meer zichtbaar gemaakt worden. Denk bv. aan de tours in Vlaamse Gebarentaal, het aanbod voor kinderen en jongeren en de nog vrij nieuwe spelen en zoektochten. De categorie 'Lange afstand' is bedoeld voor langeafstandswandelingen of -fietstochten zoals GR- en pelgrimsroutes. Die zijn moeilijk vast te pinnen op één plek of locatie, en kregen daarom een eigen filter. De categorie is voorlopig nog leeg, meer nieuws hierover volgt binnenkort.

Het touroverzicht vindt u ook terug op de ErfgoedApp-website. Aanvullend kunt u de tours ook opzoeken via een handige kaart, die gaandeweg wordt uitgebreid en aangevuld en waar u binnenkort ook zal kunnen zoeken via de filters. 

Augmented Reality scan
mooi design 12000 verhalen

Update design en geen gele scanbalk meer

Steeds meer tours maken een eigen design, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen want er zitten echte pareltjes tussen. Bij tours met een eigen design verscheen er, net als bij andere tours, standaard echter een kruis (x) in de rechterbovenhoek, bedoeld om content te kunnen sluiten. Dat kon soms wel eens vloeken met het zorgvuldig ontworpen design. We kregen er dan ook terecht feedback over. Daarom werd dit storende teken waar mogelijk verwijderd. Waar het toch nodig is om content te kunnen sluiten, bv. bij het scannen via QR, kreeg het x-teken een mooier design. Het enige wat u als tourmaker moet doen, is uw content opnieuw publiceren. U zet uw content dus eerst af en dan terug aan (knop is groen), waarna het storende x-teken weg of gewijzigd zal zijn. We raden ook aan om daarna de volledige tour nog eens te doorlopen en na te gaan of alles perfect werkt.

Om meer ruimte te geven aan mooie designs en verhalen werd het scanvenster in de app 'full screen' gemaakt. De gele topbanner is weg, waardoor hij niet meer kan vloeken met uw eigen kleuren. Ook augmented reality scan oogt mooier zonder deze topbanner.

Update AudioSync

Het afgelopen jaar kende het principe 'bring your own device' een enorme boost. Daarbij maakt de bezoeker gebruik van de eigen smartphone i.p.v. een huurtoestel van het museum te ontlenen. Vermoedelijk zal deze tendens nog wel even aanhouden. Het gebruik van de eigen smartphone heeft immers heel wat voordelen voor zowel de bezoeker als het museum of de erfgoedorganisatie. (Noot: Weet dat we met de ErfgoedApp ook een oplossing hebben voor huur- en leentoestellen, die aanvullend kan ingezet worden.) 

Enkele jaren geleden ontwikkelde FARO samen met het AfricaMuseum de AudioSync, een innovatieve manier om het geluid van een videoscherm via de eigen smartphone te beluisteren. Deze oplossing is trouwens volledig meertalig en volledig coronaproof. In de vorige versie van de AudioSync zat nog geen loop, waardoor de bezoeker het scherm terug moest scannen wanneer de video opnieuw startte en zo een kort stukje van het verhaal moest missen. Dit werd nu opgelost, het geluid blijft nu verder spelen. Naast deze loopupdate zijn er nog enkele kleine verbeteringen.

Benieuwd? Test de AudioSync hier uit: scan onderstaande QR-code met de ErfgoedApp (u blijft op het scanvenster, enkel de content zal geladen worden in de app) en scan dan onderstaande spelende video gedurende 5-10 seconden tot het geluid start via de ErfgoedApp:

Scan eerst de QR-code

Erfgoeddag 2021, 'De nacht'

Op zaterdag 24 en zondag 25 april is het Erfgoeddag, met als thema 'De Nacht'. Heel wat activiteiten gebruiken de ErfgoedApp, wat zeer fijn is. Door het uitzonderlijke jaar en de gewijzigde regelgeving kunt u dit jaar ook nu nog steeds uw activiteit aanpassen en indienen.

Erfgoeddag 'De Nacht'

Belangrijk! Mogen we wel vragen om tijdig uw ErfgoedApp tour te laten activeren: enkel zo kunnen we u nog wat feedback bezorgen en er zeker van zijn dat de gebruikers van de ErfgoedApp een optimale bezoekerservaring krijgen.

Een actieve tour in de ErfgoedApp kunt u na activatie uiteraard nog steeds zelf blijven verbeteren en aanpassen zonder onze tussenkomst. Wel verwachten we dat de tour voldoende is uitgewerkt alvorens u die laat activeren. Als u dat wil, kunt u de tour ook terug deactiveren en later pas terug activeren via de groene knop bij de tour (groen = actief). Ook al doen we niets liever dan tours activeren en doen we dit meestal ook heel snel, wacht liever niet tot het allerlaatste moment. Waarvoor dank! 

Bram Wiercx