Belgische wafelijzeridentiteitspolitiek en FARO. Vijf sterren voor Bornem, ook voor de wafels uit 1830

Bornem slaagde in alle door Kate Ryan voor 'Fata Morgana' gestelde opdrachten rond 1830 op 21 juli 2007. Ze haalden de begeerde vijf sterren binnen zoals u in het officiële verslag kan lezen. Dankzij deze aflevering kon onder meer het MIAT aardig in de belangstelling komen:

De beginzin over de vijfde en laatste opdracht interesseert ons hier bijzonder: “Tot slot, moesten alle aanwezigen getrakteerd worden op een heerlijke Belgische wafel gebakken op authentieke wijze. Eefje en haar vrienden hebben dag en nacht gebakken en zorgden ervoor dat iedereen in Bornem zijn buikje kon rond eten. Kate Ryan kon dan ook niet anders dan een vijfde ster geven aan Bornem.”

In het verslag kunnen we het dag in-dag uit volgen wat er aan vooraf ging: De dinsdag ging het al goed: “Het bezoek aan bakkerij Paul Joos was voor Eefje en vriendin Kirsten een grote stap in de goede richting. Er werd hen een traditioneel recept beloofd en de vele contacten van de patissier kwamen hen erg van pas voor het verzamelen van de ingrediënten die essentieel zijn voor het bakken van wafels op traditionele wijze.”. De donderdag ging het als volgt: “De ploeg van Eefje begon deze morgen al vroeg met het maken van het beslag. Alle ingrediënten werden in reusachtige hoeveelheden aangevoerd, en door een heel team op ambachtelijke wijze gemengd. Na de middag was het dan zover: tijd om de bakkers aan het werk te zetten, de vuren aan te steken en de eerste goudgele wafels tevoorschijn te toveren.”

Traditioneel, ambachtelijk, Belgisch, authentiek …de sleutelwoorden zijn duidelijk. Het zijn stuk voor stuk problematische begrippen, maar daarover later meer in deze blog.

Marc Jacobs
1830
wafels
Kate Ryan
smaakcultuur
cultuur van alledag
Bornem