O Lab: objectgestuurde filmspeler

objectgestuurde filmspeler

Via deze blog hoorde u ongetwijfeld al over de voorstelling van de O Lab Verhaleninstallatie tijdens het buurtfeest Overbeke Vertelt. Een belangrijk onderdeel van deze  verhaleninstallatie zijn de alledaagse objecten waarmee we de verhalen vertellen die worden verzameld door de jongeren van Habbekrats en door buurtbewoners. Voor het koppelen van deze verhalen aan persoonlijke alledaagse objecten vonden we inspiratie bij de tentoonstelling Everyday Relics, die in 2014 stond opgesteld in het Museum of Science and Industry in Manchester.

Dit concept werkt met RFID-tags die ervoor zorgen dat filmpjes worden getriggerd wanneer een bezoeker een object uit een rek neemt en op een tafel plaatst. Op het moment dat het object op de tafel staat, komt het tot leven door de projectie van het digitaal verhaal dat eraan is gekoppeld. Voor het in elkaar knutselen van een objectgestuurde filmspeler zochten en vonden we een vrijwillige handige harry in de persoon van Michiel De Wilde.

Hoe is het gemaakt?

Voor het bouwen van de filmspeler gebruikte Michiel een Raspberry Pi. Dat is een minicomputer waarop u programma’s kan installeren waarmee u leuke dingen kan doen. Alle componenten bij elkaar geteld betaalden we slechts 107 euro voor een state-of-the-art objectgestuurde filmspeler die werkt met RFID-tags. Het sigarendoosje dat dient als behuizing kregen we cadeau.

In onderstaande filmpje ziet u de filmspeler aan het werk.

Hoe maakt u het?

Geprikkeld om zelf aan de slag te gaan? Op 24 januari 2019 organiseert FARO in De Loft van Habbekrats in Wetteren een workshop waar we de deelnemers stapsgewijs begeleiden in het bouwen van een objectgestuurde filmspeler. Op het einde van de dag gaat elke deelnemer naar huis met een filmspeler en heeft zij of hij de basisprincipes van Raspberry Pi onder de knie. Meer informatie vindt u in onze kalender.

Raspberry Pi is gesneden brood voor het organiseren van een ‘makerspace’ met lokale partners die het materiaal en de expertise kunnen leveren, zoals scholen. Digitale doe-het-zelvers, knutselaars en prutsers kunnen vervolgens met cultureel erfgoed allerlei toepassingen maken waarin de relatie tussen verleden, heden en toekomst aan bod komt. Zo'n activiteit is bovendien uitermate geschikt voor de volgende editie van Erfgoeddag, op 28 april 2019. Want met als titel ‘Hoe maakt u het?’ staat Erfgoeddag 2019 helemaal in het teken van vakmanschap. Zelf deelnemen? Neem dan een kijkje in onze digitale inspiratiebrochure of vraag gratis een papieren versie aan via info@erfgoeddag.be.

Bart De Nil
Erfgoeddag 2019
erfgoeddag
Workshop