Erfgoed komt het herstelproces van mensen ten goede

Tom Vansteenkiste

Tom Vansteenkiste, coördinator van Herstelacademie Antwerpen, is er rotsvast van overtuigd dat werken met cultureel erfgoed het herstelproces van psychisch kwetsbare mensen ten goede komt. Daarom ging hij twee jaar geleden zonder aarzeling in op onze vraag om samen met het Letterenhuis en Iedereen Leest het piloottraject Kleine documenten, grote verhalen op te starten.

De participatieve methodiek die we in deze piloot hanteren past in de aanpak van de Herstelacademie om mensen terug goesting te doen krijgen in het leven. Om zich niet te laten beperken door hun diagnose maar er op een kwaliteitsvolle manier mee om te gaan.

Tijdens de internationale conferentie Participation in cultural heritage for mental health recovery, die we op 29 en 30 november 2018 organiseren in Museum Dr. Guislain, leidt Tom Vansteenkiste de sessie Focus on accessability. Ook Kleine documenten, grote verhalen is een van de 28 praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland die we dan samenbrengen.

In onderstaand filmpje laten we u alvast kennismaken met Tom. Hij hoopt dat u ons kan vervoegen tijdens deze uitzonderlijke conferentie. Wacht niet om u in te schrijven.

Bart De Nil