Cultureel erfgoed en groene zorgplaatsen in de stad

Aanleg verftuin in Bradford © Claire Wellesley-Smith

Een groene ruimte is voor een buurt vaak dé manier om op een laagdrempelige manier met een museum in contact te komen. Door samen met het museum een groentetuin aan te leggen bijvoorbeeld, of deel te nemen aan creatieve workshops met materiaal uit de museumtuin. 

In een vorig blogbericht zoomden we reeds in op een reeks inspirerende voorbeelden van erfgoedinstellingen die groene ruimtes of tuinieren gebruiken als kapstok om te werken met kwetsbare mensen. Dit past in de zogenaamde ‘groene zorg’, waarbij de omgang met de natuur wordt ingezet als middel om de gezondheid en het welzijn van mensen te verhogen.

Op 19 november organiseerden FARO en het Musée des Plantes Médicinales et de la Pharmacie van de ULB een druk bijgewoonde studiedag over cultureel erfgoed en groene zorgplaatsen in de stad. Enkele internationale experts maakten duidelijk hoe cultureel erfgoed een asset kan zijn voor een gezonde en groene stedelijke omgeving. Daarbij stond de samenwerking met lokale gemeenschappen in de buurt centraal.

De sfeerfoto’s kunt u hier bekijken. De presentaties: 

Foto: aanleg verftuin in Bradford © Claire Wellesley-Smith

Bart De Nil