Unieke Streuvelscollectie naar Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Een unieke collectie met meer dan 1.000 boeken van Stijn Streuvels werd recent aangekocht door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting en in bewaring gegeven aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Stijn Streuvels (1871-1969), geboren als Frank Lateur, was een van de belangrijkste Vlaamse schrijvers van de 20e eeuw. Hij is vooral gekend voor zijn naturalistische romans maar schreef daarnaast ook novelles en toneelstukken. Tot zijn bekendste werk behoren onder meer De vlaschaard (1907), Het leven en de dood in den ast (1926) en De teleurgang van de Waterhoek (1927). Verschillende van zijn boeken werden verfilmd, zoals de klassiekers Mira, uit 1971, of De vlaschaard, 1983.

40 jaar verzamelen

De uitzonderlijke boekencollectie die nu in bewaring gegeven wordt aan de Consciencebibliotheek werd over een periode van 40 jaar verzameld door Streuvelsexpert Paul Thiers. Om de collectie als één geheel te behouden, verkocht hij ze integraal aan het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.

Naast alle eerste drukken omvat de collectie heel wat zeldzame exemplaren, uitgaven in beperkte oplage, een 80-tal opdrachtexemplaren, bijzondere boekbanden en talrijke vertalingen. In totaal goed voor zo’n 1.339 boeken of 32 strekkende meter. Ze biedt daarnaast ook een overzicht van ca. 80 jaar evolutie van de bibliofiele, uiterst verzorgde uitgaven en van de ontwikkeling van de uitgeverswereld, en illustreert het literaire netwerk van Streuvels en zijn relatie met de beeldende kunst.

Dat de collectie ondergebracht wordt in de Consciencebibliotheek is geen toeval. De bibliotheek is immers gespecialiseerd in de Nederlandse en Vlaamse letterkunde en verzamelt alle werken van Vlaamse en Nederlandse literaire schrijvers. Deze boeken van Streuvels vormen hierop een belangrijke aanvulling. Bedoeling is nu om de collectie catalografisch te verwerken en open te stellen voor literatuurhistorisch en boekwetenschappelijk onderzoek.

Lees meer:

Op woensdag 3 oktober 2018 zal de Streuvelscollectie in de kijker worden geplaatst. Dit publieksmoment wordt een samenwerking van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis, het Stijn Streuvelsgenootschap en het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.

Foto: Modest Huys, Stijn Streuvels, Collectie Stad Antwerpen, Letterenhuis, Beeld: Bart Huysmans, Michel Wuyts

Annemie Vanthienen