Restauratieatelier Koninklijke Bibliotheek zwaait de deuren open

Restauratieatelier Koninklijke Bibliotheek van België (c) Koninklijke Bibliotheek van België

Nog tot en met 7 december kan u in Brussel elke donderdagavond naar de Brussels Museum Nocturnes. In een gemoedelijke sfeer (her)ontdekt u telkens minstens vijf musea. Binnenkort is het de beurt aan de Koninklijke Bibliotheek van België, waar u de kans krijgt om het restauratieatelier te bezoeken.

Het restauratieatelier van de Koninklijke Bibliotheek is verantwoordelijk voor de conservering en restauratie van de erfgoedcollecties die worden bewaard in het Prentenkabinet, de afdeling Kaarten en Plannen, de afdeling Handschriften, de Muziekafdeling en de afdeling Oude en kostbare drukwerken. Twee andere ateliers worden gebruikt voor, enerzijds, stofverwijdering en eerste hulp, anderzijds voor preventieve conservering. Momenteel lopen er ook een aantal bijzondere restauratieprojecten, waarover u hier meer kan lezen.

Beroep: restaurator

Maar wat houdt zo'n job als restaurator van oude boeken en waardevolle documenten zoal in? Tijdens de nocturne krijgt u uiteraard tekst en uitleg van de specialisten ter plaatse, maar als voorproefje publiceerde de Koninklijke Bibliotheek op haar website een interview met Tatiana Gersten, gespecialiseerd in het restaureren van ingebonden documenten. Ze vertelt over haar job en het werk in de ateliers.

Meer informatie over het bezoek aan het restauratieatelier vindt u hier. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt!

Nog een tip: droomt ook u van een toekomst in de erfgoedsector? FARO helpt studenten en werkzoekenden hun weg te vinden in de cultureel-erfgoedsector. Ter gelegenheid van de beroependag 'Werken in de erfgoedsector' maakte FARO een handige informatiebundel.

Foto: (c) Koninklijke Bibliotheek van België

Annemie Vanthienen