Manuscripten vertalen op eigen risico

Vergeet Harry Potter en consorten, en zet u schrap voor het echte werk: de Newberry Library in Chicago roept mensen met een parate kennis van Latijn en Engels op om mee te werken aan de transcriptie van enkele eeuwenoude manuscripten over magie, hekserij en occulte praktijken.

"Je hebt geen doctoraat nodig om te kunnen transcriberen", zegt Christopher Fletcher, die het project coördineert, op deredactie.be. "Dit initiatief is een fantastische manier om het grote publiek bij dit materiaal te betrekken op een manier die anders allicht onmogelijk is."

Transcribing Faith

De teksten waarvoor de bibliotheek de hulp van het publiek inroept, zijn beschikbaar gesteld via Transcribing Faith. Het gaat onder meer om het 17e-eeuwse Book of Magical Charms, een verzameling uittreksels uit werken over magie en occulte praktijken. Het titelloze Commonplace book bevat een reeks morele en religieuze vraagstukken, waaronder occulte verschijningen en gebeurtenissen. Een derde boek is het 17e-eeuwse Case of Conscience Concerning Witchcraft, geschreven door Increase Mather, de Puriteinse dominee die betrokken was bij de heksenprocessen van Salem.

Stuk voor stuk getuigen deze teksten over de complexe manier waarop occulte praktijken en magie een rol bleven spelen in het dagelijks leven van vele mensen, ondanks de inspanningen van zowel katholieken als protestanten om ze te doen verdwijnen.

  Religious Change, 1450-1700

  De Newberry Library werd opgericht in 1887 en werd vernoemd naar haar stichter en donateur, zakenman Walter L. Newberry. De klemtoon van de collectie ligt op humane wetenschappen, met een sterke nadruk op Europese en Westerse geschiedenis, literatuur en cultuur vanaf de late middeleeuwen. Daartoe behoort ook een uitgebreide kerncollectie over religie.

  In mei van dit jaar lanceerde de bibliotheek het project 'Religious Change, 1450-1700', een groots project opgezet naar aanleiding van de 500e verjaardag van de publicatie van Maarten Luthers 95 Stellingen, die de officiële start vormden van de Reformatie en de daarmee gepaard gaande religieuze, sociale, politieke en culturele turbulentie. De drie teksten waarvoor de bibliotheek de hulp van het publiek inroept, zullen ook te zien zijn op een tentoonstelling die opent in september.

  Meer lezen

  Illustratie: Book of Magical Charms, The Newberry Library

  Annemie Vanthienen