Informatie aan Zee 2019

Bron: Kursaal Oostende. Johan Bakker - Own work via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Op 19 en 20 september 2019 organiseert de VVBAD de zestiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee. Twee dagen lang is het Kursaal van Oostende het mekka voor alle informatieprofessionals. 

Naast het beursgedeelte is er ook dit jaar een omvangrijk programma van presentaties, workshops, panels en productpresentaties. De keynote op donderdag wordt verzorgd door Paul Smit, auteur van een aantal boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Hij zal belichten hoe verandering werkt in ons brein. Wat maakt dat we vaak opgaan in de waan van de dag en handelen vanuit routine? En hoe werkt verandering dan wel? Daarnaast gaat hij in op innovatie en communicatie en laat hij zien waarom diversiteit zo belangrijk is bij samenwerking.  

Erfgoedcollecties en welzijn

Op vrijdag kunt u naar een uitgebreide namiddagsessie over erfgoedcollecties en welzijn, mee verzorgd door FARO. Tijdens deze presentatie overlopen we enkele inspirerende praktijkvoorbeelden waarin erfgoedcollecties worden ingezet bij activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van de deelnemers. We staan stil bij mogelijke strategieën die archieven en erfgoedbibliotheken kunnen gebruiken wanneer ze hun collecties en expertise willen inzetten bij het aanpakken van maatschappelijke noden en behoeften. Tijdens deze namiddagvullende sessie maakt u verder ook kennis met Buurten in 't Geburt, een project van Stadsarchief Turnhout in samenwerking met de dienst Preventie, OCMW Turnhout en FARO. Als afsluiter leert u meer over enkele blinde vlekken, valkuilen en moeilijkheden bij het uitwerken van een project over bibliotheekerfgoed in Afrika.

Programma en meer info

Het volledige programma van Informatie aan Zee vindt u terug op de website van de VVBAD. Daar vindt u ook alle informatie over prijzen, inschrijvingen en overnachtingsmogelijkheden. De Sectie AHD van VVBAD goot het archiefprogramma bovendien in een handige flyer, die u hier vindt.

Wie zich voor 15 augustus inschrijft kan genieten van een speciaal tarief.

Bron: Kursaal Oostende. Johan Bakker - Own work via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Annemie Vanthienen