Erfgoed op de Dag van de Wetenschap

CC0

Zondag 25 november is Dag van de Wetenschap. Een hele dag lang krijgt u de kans om een blik achter de schermen te werpen in diverse bedrijven, universiteiten, hogescholen, doe-centra en onderzoeksinstellingen. Wetenschappers tonen u met veel enthousiasme waar zij mee bezig zijn aan de hand van een heleboel gevarieerde workshops, boeiende demonstraties, toffe experimenten en interessante tentoonstellingen.

Ook de erfgoedsector is goed vertegenwoordigd: wie geïnteresseerd is in erfgoed, restauratie, conservatie, boekgeschiedenis, ambachten of digitalisering van erfgoed kan terecht in diverse musea, (erfgoed)instellingen en erfgoedbibliotheken.

In het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde ontdekt u bijvoorbeeld hoe lichttechnologie kan bijdragen tot het dateren van antieke glaspanelen. In het Antwerpse Museum Plantin-Moretus geeft Hubert Meeus (Universiteit Antwerpen) een snelcursus 'boekgeschiedenis voor beginners' en in Muntpunt (Brussel) toont Sophie De Schaepdrijver de relevantie van archieven met voorbeelden uit haar eigen onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog. Het Industriemuseum Gent presenteert u een collectie 'fake films', terwijl kinderen in de Ufo van de Universiteit Gent zelf een 'hakkebord' kunnen maken, een middeleeuwse mix tussen een gitaar en een xylofoon.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een zeer beperkte greep uit het uitgebreide aanbod. Meer info over deze activiteiten en een volledig overzicht van het volledige programma vindt u online op www.dagvandewetenschap.be.

Foto: CC0

Annemie Vanthienen