Digital Heritage Online: sleutel tot digitale collecties KU Leuven Bibliotheken

Dricot, F. Place Du Vieux Marché à Louvain (1913). Print.

Met Digital Heritage Online lanceert KU Leuven Bibliotheken een nieuw gebruiksvriendelijk platform voor haar gedigitaliseerde collecties. Het platform maakt gebruik van de nieuwe 'Collection Discovery'-tool van Limo. Dankzij die tool kunnen bibliotheken specifieke collecties in de kijker zetten en ze op een hiërarchische manier organiseren. 

Om Digital Heritage Online te ontdekken, surft u naar de Limo-bibliotheekcatalogus van KU Leuven en klikt u bovenaan op 'Uitgelichte collecties'. Via de collectiepagina’s kunt u vervolgens grasduinen in gedigitaliseerd erfgoedmateriaal, los van alle andere (fysieke en elektronische) bronnen en materialen in het Limo-zoekplatform. De werken zijn gegroepeerd in collecties per thema, bewaarplaats en materiaaltype. Daarnaast kunt u via het Limo-zoekscherm ook steeds gericht zoeken naar individuele stukken of volledige collecties.

Hoogwaardige digitalisering

Screenshot Digital Heritage Online

KU Leuven Bibliotheken maakt al jarenlang werk van een hoogwaardige digitalisering van haar erfgoedobjecten, voornamelijk oude drukken, handschriften en prenten. Via verschillende digitaliseringsprojecten, soms op eigen initiatief, soms in het kader van een samenwerking met (institutionele en onderzoeks-)partners in binnen- en buitenland, werden intussen al meer dan 85.000 erfgoedobjecten gedigitaliseerd.

Met Digital Heritage Online realiseert KU Leuven Bibliotheken een nieuwe troef voor zowel de beheerders als de verschillende groepen gebruikers en liefhebbers van digitaal erfgoed. Meer nog: alle digitale beelden die zich in deze schatkamer bevinden en tot het publiek domein behoren mogen vrij gebruikt worden. 

Meer weten?

Digital Heritage Online is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen verschillende diensten van KU Leuven Bibliotheken: de dienst Digitalisering & Document Delivery, Documentverwerking, LIBIS en de verschillende collectiebeheerders.

Lees de blogposts van Enriching Heritage en LIBIS of ga meteen zelf aan de slag in Limo

Collection Discovery: ook bij FARO

Sinds kort maakt ook FARO gebruik van de nieuwe Collection Discovery-functies in Limo. In de FARO-catalogus in Limo vindt u momenteel twee uitgelichte collecties. In aanloop naar het Groot Onderhoud 2019 is er de collectie over 'Meerstemmigheid en conflict'. Daarnaast bieden we u ook een collectie aan over 'Erfgoed waarderen'. Beide collecties zullen de komende weken en maanden verder worden aangevuld en uitgebreid. Bedoeling is om in de toekomst nog meer thematische collecties via dit platform te kunnen aanbieden.

Wenst u meer informatie over de mogelijkheden om zelf uw collecties via Limo Collection Discovery te ontsluiten? Contacteer LIBIS.

Foto: F. Dricot, Place Du Vieux Marché à Louvain (1913). BRES KU Leuven Centrale Bibliotheek TC00206.

Annemie Vanthienen