Conservatie van middeleeuwse manuscripten in Maurits Sabbebibliotheek

Conservation of Medieval Manuscripts, Maurits Sabbebibliotheek KU Leuven

Nog tot en met 4 oktober 2019 kunt u in de Maurits Sabbebibliotheek (KU Leuven Bibliotheken) terecht voor de expo Conservation of Medieval Manuscripts. In de inkomhal vindt u er een selectie van geconserveerde manuscripten, ondersteund door gedetailleerde beschrijvingen en foto's van de conserveringsbehandelingen. 

De tentoonstelling laat u aan de hand van zeven manuscripten uit de collectie zien welke studie- en conserveringsbehandelingen nodig zijn voor het behoud en beheer van waardevolle bibliotheekcollecties. Manuscripten en zeldzame boeken raken immers beschadigd door de tand des tijds, door manipulatie, gebruik, vandalisme, vernieling, reizen of verval.

Samen met het Book Heritage Lab van de KU Leuven en met steun van het Fonds Baillet-Latour van de Koning Boudewijnstichting werkt de Maurits Sabbebibliotheek in 2018-2019 aan een project waarin ze haar collectie gedecoreerde en verluchte handschriften laat bestuderen en conserveren door kunsthistorici en conservatoren. Historische studie, materiaalwetenschap en diepgaande kennis over eeuwenoud vakmanschap in manuscript- en boekbindproductie staan daarbij centraal. 

De resultaten van dit project zijn gedocumenteerd in de tentoonstelling Conservation of Medieval Manuscripts in de Maurits Sabbebibliotheek (voor openingstijden en sluitingsdagen: klik hier). De tentoonstelling is ook digitaal beschikbaar via het tentoonstellingsplatform van de KU Leuven Bibliotheken. 

Bron: KU Leuven Bibliotheken

Annemie Vanthienen