Hoe overleeft de cultureel-erfgoedsector de pensioengolf? Inspiratiebundel

De komende tien jaar stroomt een hele generatie personeelsleden het cultureel-erfgoedveld uit. Velen van hen zijn vakmensen die zich decennialang met een grote passie en gedrevenheid hebben ingezet voor het erfgoed. Met hen verdwijnt er heel wat kennis en expertise.

Hun opvolging is momenteel niet verzekerd. In Vlaanderen is het aantal erfgoedspecifieke opleidingen eerder schaars. De vaak hoge tijdsdruk zorgt ervoor dat kennis doorgeven op de werkvloer niet zo evident is. Bovendien ligt de drempel om in de cultureel-erfgoedsector aan de slag te gaan erg hoog. Veel vacatures vragen immers ervaring die jongeren niet kunnen bieden. Vragen dat zij via vrijwilligerswerk hun competenties versterken is niet altijd eerlijk, want ook voor hen geldt dat er brood op de plank moet komen.

Met het traject Tijd voor vakmensen wil FARO daar iets aan doen. Het probleem van opvolging zou in de toekomst wel eens heel acuut kunnen worden. Jongeren met een hoger diploma zullen immers veel keuze hebben. Trendwatchers voorspellen zelfs een war for talent, waarbij bedrijven tot het uiterste gaan om talent binnen te rijven. Hoe kunnen we jongeren blijven motiveren om voor onze sector te kiezen?

Om de discussie te stofferen maakten we een inspiratiebundel met internationale voorbeelden.

Auteur(s)
Jacqueline van Leeuwen en Iris Steen
Jaartal
2018
PDF bijlagen