Heritage & Outreach: a wellbeing perspective

De Winterschool van FARO is ondertussen al aan zijn zesde editie toe. Het thema van deze opleidingsweek in januari 2020 was Cultural Heritage & Outreach: a wellbeing perspective. Deze winterschool werd georganiseerd door FARO en The National Archives van het Verenigd Koninkrijk met als partners Museum Dr. Guislain, het Erfgoedhuis Zusters van Liefde en Tyne & Wear Archives & Museums.

De toegankelijkheids- en outreachwerking van het Huis van Alijn vindt grote (inter)nationale weerklank. Onze basisattitude binnen deze werking is het voortdurend verdiepen en zoeken naar kennis, ervaring en netwerk. Een belangrijke focus bij het creëren van impact via erfgoed op personen in een kwetsbare situatie, is het verbinden van welzijn en erfgoed.

Tyne & Wear Archives & Museums, een van de organisatoren van de zesde winterschool en tevens ook de locatie van de opleidingsweek, is een grote trekker van het ontwikkelen van deze expertise. Gezien het Huis van Alijn een van de eerste cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen is die zich inzet om outreach structureel binnen de werking te verankeren, was mijn deelname aan de winterschool belangrijk voor het uitbouwen, uitwisselen en versterken van de expertise, ervaringen en netwerk.

Projectresultaten

Het Huis van Alijn heeft als collectiebeherende organisatie heel wat expertise in de museale functies. De outreachwerking, opgestart in 2019, vereist echter specifieke skills. Cruciaal is het verbinden van cultureel erfgoed en het museale format aan een welzijnsproces om zo te kunnen fungeren als een brugfiguur. De deelname aan deze winterschool verbreedde mijn kennis en netwerk hierover. Daarnaast inspireerde ik ook andere musea met de outreachwerking van het Huis van Alijn. Met de deelnemende musea zaten we rond de tafel en werden eerste gesprekken opgestart om structureel rond dit thema samen te werken.

Via de interne nieuwsbrief deelde ik mijn ervaringen en inzichten met alle medewerkers van het museum. Ook ik in de toekomst ben ik voor hen een aanspreekpunt voor vragen rond dit thema.

We zijn ervan overtuigd dat ook andere spelers binnen de cultureel-erfgoedsector en de welzijnssector de nood voelen naar informatie, ondersteuning en resultaten rond de therapeutische meerwaarde van erfgoed. Dit blijkt onder andere uit de vele adviesvragen die we krijgen rond deze thematiek. De ervaringen van deze winterschool hebben we daarom ook gedeeld op de website van het museum om de brede sector te informeren en te inspireren. 

https://huisvanalijn.be/nl/blogwinterschoolfaro

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
Huis van Alijn
Contactpersoon
Liesa Rutsaert
Adres
Kraanlei 65, 9000 Gent
Telefoon
09 235 38 00
Financieringsbron(nen)
  • Departement Cultuur, Jeugd en Media (Afdeling Cultureel Erfgoed), Vlaanderen
  • Huis van Alijn

Andere projecten

De Bladmuziekcollectie van de Openbare Omroep, afgekort BOO, is ontstaan als gebruiksbibliotheek voor de diverse ...

LDCX is an annual unconference that brings together leading technologists in the libraries, archives and ...

Jean Linden (1817-1898) trok als Belgische botanicus in 1835 naar Zuid-Amerika. Hij verbleef onder meer ...