Stefaan Top neemt Europäischer Märchenpreis 2014 in ontvangst

Stefaan Top

De Märchen-Stiftung Walter Kahn heeft em. prof. dr. Stefaan Top uitgeroepen tot laureaat van de Europäischer Märchenpreis 2014 (Europese Sprookjesprijs). De prijs wordt sinds 1986 uitgereikt aan personen of organisaties die een opmerkelijke bijdrage leverden aan het onderzoek naar en de ontsluiting van het Europese sprookjes- en sagenerfgoed. Hoewel het nieuws eind vorig jaar al bekend raakte, mocht Stefaan Top de Europese Sprookjesprijs daadwerkelijk in ontvangst nemen op 25 september 2014 in het Duitse Volkach.

De jury is vooral onder de indruk van het omvangrijke wetenschappelijke oeuvre van Stefaan Top op gebied van sprookjes, (Vlaamse) sagen, mythes en volksverhalen. Ook de manier waarop hij dit onderzoek in talrijke bijdragen, uitgaven en lezingen naar buiten brengt, verdient bewondering, aldus de jury.

Stefaan Top (°1941) is doctor in de Letteren en Wijsbegeerte - Germaanse Filologie KU Leuven met een proefschrift over de bende van Bakelandt (1974) en was tot 2011 hoogleraar Volkskunde (KU Leuven). Hij is gespecialiseerd in de onderzoeksgebieden volksliederen, volksverhalen, feestcultuur, zeden en gebruiken, volksgeneeskunde, geschiedenis en theorie van de volkskunde. Stefaan Top is onder meer ook voorzitter van de raad van bestuur van FARO.