Winnaars Cultuurprijzen Vlaanderen bekend

Cultuurprijzen VlaanderenDe laureaten van de CultuurPrijzen Vlaanderen 2008 zijn gekend. Tijdens een feestelijke uitreiking in het cultuurcentrum Hasselt maakte Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Bert Anciaux op maandagavond 2 februari 2009 de laureaten bekend.

In aanwezigheid van honderden genodigden werden personen en organisaties uit verschillende disciplines officieel gelauwerd om hun bijzondere bijdrage aan het cultuurleven in Vlaanderen in 2008. In totaal werden dertien categorieën bekroond, waarbij elke prijs een bedrag van 12.500 euro vertegenwoordigt. Uitzondering op de regel vormt de prijs voor Algemene Culturele Verdienste, die een hele carrière bekroont met een bedrag van 20.000 euro. Alle laureaten ontvingen naast het prijzengeld ook een award, gemaakt door beeldend kunstenaar Johan Tahon.

In de categorie 'Cultureel Erfgoed' ging de prijs naar Wouter Steenhaut, in 1978 mede-oprichter en jarenlang directeur van het AMSAB-Instituut voor Sociale Geschiedenis. In de categorie 'Smaakcultuur' kwam Peter Scholliers als laureaat uit de bus. Peter Scholliers was de eerste persoon in Vlaanderen die vanuit academische hoek aandacht besteedde aan eetcultuur en voedingsgeschiedenis. Hij is redactielid van tal van internationale publicaties rond smaakcultuur en is onder meer actief binnen de vakgroep FOST (Sociale en Culturele Voedingsstudies - VUB).

De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste ging dit jaar naar de musicus Sigiswald Kuijken, een van de belangrijkste grondleggers van de authentieke uitvoeringspraktijk. Als geen ander heeft hij de voorbije decennia de kijk op klassieke muziek fundamenteel veranderd.

Meer informatie en biografische informatie over de laureaten in de andere categorieën, een overzicht van de genomineerden en informatie over de Cultuurprijzen, kan u vinden op de website Cultuurprijzen Vlaanderen 2008.

Evenement
cultuurprijzen