Vlieg brengt cultuur- en vrijetijdsinformatie op school

Vlieg op school

Van februari tot mei 2012 loopt in acht basisscholen in Haacht en Sint-Jans-Molenbeek een pilootproject van CultuurNet Vlaanderen. Het label Vlieg poot er een ‘Vliegschoolbord’ neer, dat ouders een overzicht biedt van het cultuur- en vrijetijdsaanbod uit hun omgeving.

Vlieg wijst families de weg naar vrijetijdsactiviteiten. Dagelijks komen er duizenden ouders en kinderen tot 12 jaar naar de school. Met het scholenproject test CultuurNet Vlaanderen uit op welke manier de school een actief en creatief doorgeefluik kan zijn van informatie over het cultuur- en vrijetijdsaanbod in de gemeente of de nabije omgeving van de school.

CultuurNet Vlaanderen ontwikkelde een mobiel en aantrekkelijk ‘Vliegschoolbord’. Daarop verspreidt de school eigen informatie, zoals de aankondiging van toonmomenten, uitleg over thematische projecten en schooluitstapjes. Op het ‘Vliegluik’ van het bord hangt de school een actueel overzicht van de gezins- en kinderactiviteiten uit de gemeente. Het lijstje van deze vrijetijdsactiviteiten komt uit de UiTdatabank van CultuurNet Vlaanderen waarin alle cultuur- en vrijetijdsaanbod uit Vlaanderen en Brussel is verzameld.

Het pilootproject loopt gedurende vier maanden in alle basisscholen in de UiTgemeente Haacht (semi-landelijke context) en in twee basisscholen in Sint-Jans-Molenbeek (stedelijke context).

Een onderzoek zal na de pilootfase duidelijk maken of ouders dankzij het bord meer geïnformeerd zijn over wat er te doen is en of de school een geschikte plek is om vrijetijdsinformatie tot bij de ouders te krijgen.