Vlaanderen subsidieert digitalisering archief Nelson Mandela

De Vlaamse overheid maakt ruim 120 000 euro vrij voor de digitalisering en ontsluiting van het archief van Nelson Mandela. Het gaat onder meer over het persoonlijke archief, foto’s, het gevangenisdossier, de speeches en geschriften van deze icoon in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De middelen worden vrijgemaakt uit het Vlaamse Unesco-trustfonds, waarin de Vlaamse regering een miljoen euro ter beschikking stelt voor Unesco-projecten.

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois is tevreden dat Vlaanderen een bijdrage kan leveren aan de bewaring en het toegankelijk maken van het leven en het werk van Mandela. Die staat dit jaar extra in de kijker omwille van zijn negentigste verjaardag.

Met de steun van Vlaanderen gaat Unesco de verspreide collecties van Mandela opsporen en samenbrengen in een netwerk. Er zullen ook een aantal collecties worden aangekocht. Een speciaal team wordt opgeleid om alle documenten te digitaliseren en te archiveren. Voor de zo breed mogelijke ontsluiting van dit digitale archief wordt een platform ontwikkeld.

(Overname van website internationaal Vlaanderen