Vijfde editie MuseumPrijs gelanceerd

Logo Museumprijs

De zoektocht naar de beste toegankelijke musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel gaat weer van start. Het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters lanceren de lustrumeditie van de MuseumPrijs. Ook met deze vijfde uitgave kunnen de musea met het prijzengeld verder investeren in de toegankelijkheid voor bijzondere doelgroepen.

Pre-jurering voor de Nominaties
De MuseumPrijs beloont elk jaar een Vlaams, een Brussels en een Waals museum met elk 10.000 euro. Voor elk van de drie regio’s wordt een shortlist van maximum vijf musea opgesteld. De aanduiding van deze nominaties gebeurt door de Nominatiejury, die is samengesteld uit mensen uit de museumsector, het brede culturele veld, de media, de academische wereld en de diverse overheden. De jury van de MuseumPrijs legt bij de selectie de hele museumwerking in de weegschaal, met bijzondere aandacht voor drie criteria. Vooreerst de publiekvernieuwende projecten die musea ontwikkelen. Verder de initiatieven die ze nemen om het publiek actief te betrekken bij alle aspecten van de museumwerking. En ten slotte de inspanningen die ze doen om het museum toegankelijk te maken, zowel voor bijzondere doelgroepen (kinderen of jongeren, kansarmen, allochtonen, mensen met een handicap…) als voor het brede publiek. De nominaties worden eind april bekend gemaakt.

Eindjury
Daarna zal de Eindjury uit de drie lijsten met nominaties de drie winnaars kiezen. De leden van de Eindjury voor de MuseumPrijs 2010 zijn: Eliane De Wilde, Ere-Hoofdconservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (stemgerechtigd voorzitter), Alexander Vander Stichele (FARO vzw), An De Bisschop (Demos),  Anna Luyten (Vrij Nederland), Yves Randaxhe (Nationale Bank), Georges Vercheval (Culture et Démocratie), Guy Gilsoul (Le Vif/Express), Anne Brumagne (Brussel deze week), Roger Pierre Turine (La Libre Belgique) en Peter Wouters (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen).

MuseumPublieksprijs
Verder is er ook de MuseumPublieksprijs waarmee het publiek kan stemmen op zijn of haar favoriete museum. De winnaars van de publieksprijs krijgen ook elk 2.500 euro aan prijzengeld om te investeren in de toegankelijkheid van hun museum. Voor de MuseumPublieksprijs kan iedereen mee stemmen vanaf  1 april 12.30 uur tot en met 28 mei 2009. Dat gebeurt via de website of via de officiële stemformulieren die de mediapartners van de MuseumPrijs verspreiden. Deelnemers aan de publieksprijs kunnen zelf prachtige prijzen winnen, zoals kunstboeken en culturele citytrips.

Nieuw! KinderJuryPrijs
Voor de tweede keer op rij laat de MuseumPrijs het kind aan het woord in de Prijs van de KinderJury. Deze prijs houdt een erkenning in voor het meest kindvriendelijke museum in elk van de drie regio’s. Elk Kinderjurylid stemt via de site op zijn of haar favoriete museum en licht deze keuze toe. Het museum met de meeste kinderstemmen wint de KinderJuryPrijs en mag zich gedurende één jaar meest kindvriendelijke museum noemen. Kinderen die hun stem uitbrengen maken kans kinderboeken op maat, rugzakjes en potloden.

De uitreikingen van de MuseumPrijzen, MuseumPublieksprijzen en de KinderJuryPrijzen vinden samen plaats op dinsdag 1 juni 2010 in het KMSKB te Brussel.

Website MuseumPrijs

Bron: MuseumPrijs