VAF wint Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement

VAF wint Cultuurprijs voor Cultuurmanagement

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is laureaat van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement 2011-2012. Het VAF kreeg de prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en oogstte veel lof voor zijn rol als onafhankelijke bruggenbouwer tussen de overheid en de audiovisuele sector. De prijs Bilsen Fonds 2012 voor een ongepubliceerde studie over het cultuurmanagement ging naar Ingrid Van Samang.

Het VAF, opvolger van het Fonds Film in Vlaanderen, werd in 2002 opgericht. Het financiert en begeleidt audiovisuele creaties, verleent beurzen, ondersteunt ateliers en opleidingsinitiatieven en voert studies uit over de audiovisuele sector. Daarnaast speelt het VAF een belangrijke rol bij de promotie van de Vlaamse audiovisuele creatiesector. Zelfs de meest interessante productie maakt weinig kans zonder communicatie, marketing of netwerking.

Volgens de jury zorgde het VAF als onafhankelijke bruggenbouwer tussen de overheid en de audiovisuele sector voor een succesvolle integratie van ondernemerschap, zin voor initiatief, netwerking en strategie. Daardoor evolueerde het tot een cruciale katalysator in de audiovisuele sector, waarvoor zowel bij de overheid als in die sector zelf een breed draagvlak groeide.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Het VAF en Flanders Image hebben in amper 10 jaar tijd de Vlaamse filmindustrie laten bloeien. Door hun slimme mix van marketing, gedegen adviezen én de passie voor de film halen Vlaamse films hoge bezoekcijfers in Vlaanderen en een indrukwekkende vloed filmprijzen in het buitenland.”

De Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement werd uitgereikt tijdens het colloquium 'Geld & Cultuur. Cultureel ondernemerschap in financieel moeilijke tijden', georganiseerd door het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement (Universiteit Antwerpen). Het fonds wil met het jaarlijkse colloquium het debat rond cultuurmanagement in Vlaanderen en Nederland stimuleren, evenals de kennisuitwisseling. Ondernemend zijn betekent immers niet alleen op zoek gaan naar diverse financieringsbronnen, maar eveneens het kunnen creëren van een maatschappelijk draagvlak voor het eigen artistieke en/of culturele project en het uitwerken van een beleid gestoeld op duurzaamheid.

Aan het einde van het colloquium reikte het fonds zelf nog de prijs van het Bilsen Fonds 2012 voor een ongepubliceerde studie over het cultuurmanagement uit aan Ingrid Van Samang (Universiteit Antwerpen), met haar scriptie Fietsen door het kunstenveld naar morgen. Een onderzoek naar hoe het kunstenveld invulling geeft aan haar rol inzake ecologie, een onderdeel van duurzaamheid.

Website Cultuurprijzen

Foto: Mirjam Devriendt

Evenement
cultuurprijzen
Cultuurmanagement
Prijs voor Cultuurmanagement