Universiteitsbibliotheek Gent maakt boeken toegankelijk via Europeana

Met meer dan 30 miljoen ingescande pagina's uit meer dan 100.000 volumes is de Universiteitsbibliotheek Gent de eerste bibliotheek in Europa die werken uit het publieke domein beschikbaar stelt via Europeana, de Europese digitale bibliotheek. De werken werden ingescand door Google en geven een overzicht van vier eeuwen geschiedenis, wetenschap, antropologie en literatuur.

De Gentse Universiteitsbibliotheek is sinds lange tijd een vurig pleitbezorger van een betere toegang tot informatie en cultureel erfgoed via digitalisering. In 2007 ging de bibliotheek een partnerschap aan met Google Books en werd gestart met de digitalisering van meer dan 300.000 boeken uit het publieke domein.

Sylvia Van Peteghem, hoofdbibliothecaris: “Het partnerschap met Google heeft ons in staat gesteld de digitalisering van boeken uit onze collectie die behoren tot het publieke domein versneld door te voeren. We zijn verheugd dat we via Europeana de toegankelijkheid van deze collectie nog kunnen uitbreiden en plannen ook in de toekomst een verdere uitbreiding van het aantal ingevoerde werken."

Enkele voorbeelden van werken die voortaan via Europeana kunnen geraadpleegd worden:

  • 'Les délices de la Belgique, ou Description historique, pittoresque et monumentale de ce royaume'
  • Vauban 'De l'importance dont Paris est à la France…'
  • 'Voyage pittoresque dans les deux Amériques'
  • 'Travels through Sweden, Finland and Lapland to the North Cape, in the years 1798 and 1799'
  • 'Nederlandsch bloemwerk'


Website Universiteitsbibliotheek Gent

Website Europeana