UGentPassage | Een toer langs stad & universiteit

UGentPassage

Wie meer te weten wil komen over de gemeenschappelijke geschiedenis van de stad Gent en de Universiteit Gent, kan sinds kort op stap met UGentPassage, een applicatie voor iPhone en Android. De app is een initiatief van UGentMemorie, het virtuele geheugen van de UGent en is meteen ook een van de eerste historische apps in Vlaanderen. De app bevat een kaart met gps-functie, een audiogids, afbeeldingen en informatie over elf locaties langs de route. Die audiogids werd onder meer ingesproken door de Gentse burgemeester Daniël Termont. Ook wie geen iPhone of Androidtoestel heeft kan UGentPassage wandelen via de mobiele of gewone website of met de papieren brochure. UGentPassage is een initiatief van de vakgroep Geschiedenis van de UGent en kadert binnen UGentMemorie, het virtuele geheugen van de UGent.

Door het publiek de weg te wijzen en audio, afbeeldingen en informatie geïntegreerd aan te bieden, biedt de applicatie een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de papieren of virtuele pendant van UGentPassage. De elf locaties op de route zijn symbolische plaatsen waar de universiteit zich verankerde in de stad: de Aula, Het Pand, het Gerechtsgebouw, de Coupure, het Rommelaerecomplex, de Plateau, de Boekentoren, de Blandijn, de Overpoortstraat, de Therminal en het Universiteitsforum. Deze plaatsen markeren zowel op fysieke als op symbolische wijze de wisselende geschiedenissen en verhoudingen tussen stad en universiteit.

UGentPassage is een product van UGentMemorie, het virtuele geheugen van de UGent. Het is een initiatief van het Instituut voor Publieksgeschiedenis en de vakgroep Geschiedenis van de UGent.