Tien jaar Waas Archievenoverleg

Campagnebeeld Waasland in stukkenHet Waas Archievenoverleg (WAO) is een informeel overlegplatform van de archivarissen en de archiefverantwoordelijken van de gemeenten Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht, de archivarissen van het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen en het Rijksarchief te Beveren, de ambtelijke verantwoordelijke voor de culturele archiefwerking van de provincie en een erfgoedconsulent van de Erfgoedcel Waasland. In oktober 2010 blaast het WAO tien kaarsjes uit.

Het WAO is de auteur van het Archiefreglement voor de gemeenten in het Land van Waas, dat inmiddels door alle negen Wase gemeenteraden is goedgekeurd en een regionale uniforme archiefwerking ondersteunt. In 2006 ontwikkelde het WAO in samenwerking met de Erfgoedcel Waasland het publieksproject Archief Op het Spoor. Een reizende tentoonstelling - de archieftrein - liet het publiek op onverwachte locaties kennismaken met de archiefwereld. Het project werd in 2007 genomineerd voor het Gouden Shot, de eerste Vlaamse cultuurcommunicatieprijs. Momenteel reist de archieftrein langs de Wase scholen. Hiervoor werkten de Wase archivarissen in 2008 een lessenpakket uit voor de tweede graad van het Middelbaar Onderwijs.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, plant het Waas Archievenoverleg van 3 tot en met 25 oktober 2009 een tentoonstelling rond bijzondere en grotendeels onbekende archiefstukken uit de Wase lokale overheidsarchieven, inclusief het Provinciaal Archief te Gent en het Rijksarchief te Beveren. Meer informatie over dit initiatief vindt u op de website van Heemkundige Kring Het Land van Beveren