Teseum, gloednieuw museum voor Tongerse kerkschat

Op zaterdag 4 juni opent in Tongeren Teseum, de nieuwe museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Middelpunt van de tentoonstelling is een van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen met tal van reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes. In een reeks thema's ontdekt u het fascinerende verhaal achter deze topstukken.

Thesaurum en Terra

De naam ‘Teseum’ symboliseert met de beginletter ‘T’ enerzijds de kerkschat (Thesaurum) en de archeologische ondergrond (Terra) en anderzijds de relatie met het rijke verleden van de stad Tongeren. Vanuit de voormalige kapittelzaal van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, waar de ontvangstruimte zich bevindt, stapt u in een boeiend verhaal dat zich uitstrekt over de romaanse toren en de zolder van de kloostergang. De kostbare kerkschat, waarvan een aantal collectiestukken door de Vlaamse overheid erkend zijn als topstuk, vormt de rode draad doorheen de tentoonstelling. Thema's als 'Kapittel en Kanunniken', 'Liturgie', 'Relieken en Heiligen' en 'Processiecultuur en Mariadevotie' diepen de geschiedenis van de kerkschat verder uit. Het museumverhaal eindigt bij de Kroningsfeesten, een mooie brug tussen verleden en heden.

Begin 2018 wordt Teseum nog uitgebreid met de archeologische ondergrond van de basiliek. Die bodemresten zijn immers bijzonder rijk, met restanten van maar liefst zeven kerken en sporen van Romeinse bouwwerken.

Openingsweekend

Het eerste weekend van juni - tevens het weekend van Open Kerkendagen - opent het Teseum voor het eerst zijn deuren voor het grote publiek. Op het programma staan tal van concerten en toonmomenten, een interactief kids- en jongerenparcours en workshops.

Meer info over Teseum vindt u op de website www.teseum.be, via info@teseum.be of telefonisch via 012 80 00 88

Foto: Kapittel en Kanunniken - Stefan Matthijssens

Opening / lancering
religieus erfgoed
Teseum