'Straight from the source' maakt koorboeken toegankelijk

In de 15de en de 16de eeuw vormden de Lage Landen een belangrijk centrum voor de Europese muzikale wereld. De zangers, zangmeesters en componisten, gevormd in de vele koorscholen waren gewild in heel Europa. Ook de productie van muziekhandschriften behoorde tot de Europese top, met schitterende verluchte bronnen als dragers van een even schitterend polyfoon repertoire. Het corpus van handschriften vervaardigd aan het begin van de 16de eeuw in de ateliers van Petrus Alamire in Mechelen en Brussel vertegenwoordigt het summum van deze traditie en de handschriften zijn tegelijkertijd onze belangrijkste geschreven bronnen voor de (in hoofdzaak religieuze) muziek zelf.

Met het project 'Straight from the Source' wil de Alamire Foundation vzw, Internationaal Centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen, onderdeel van de Onderzoekseenheid Musicologie van de K.U.Leuven, de 51 Alamire koorboeken toegankelijk maken en belichten met het oog op het wetenschappelijk onderzoek van de uitzonderlijke composities (muziek/tekst/miniaturen) en het onderzoek naar hoe deze werden uitgevoerd. Men hoopt zo het muzikaal religieuze erfgoed van de Lage Landen op te waarderen en het de plaats te geven die het toekomt.

De Alamire Foundation werkt hiervoor samen met het DIAMM-team (Digital Image Archive of Medieval Music) van Oxford University dat niet alleen over een grote expertise en ervaring inzake digitalisering, maar eveneens over gespecialiseerd personeel en zeer gesofisticeerde apparatuur beschikt. Daarnaast wordt er ook nauw samengewerkt met het vocaal ensemble Cappella Pratensis voor de uitbouw van een digitale Polyphonic Academy, een resource centre voor uitvoerders van polyfonie die zingen uit originele notatie. De Alamire-bronnen vormen de leidraad voor deze Academy, die dieper wil ingaan op het onderzoek naar hoe de originele bron wordt uitgevoerd en hoe de informatie van +/- 500 jaar geleden vertaald/ hertaald kan worden in de context van vandaag. Binnen de Polyphonic Academy zal onderzocht worden hoe bruikbare edities van de Alamirehandschriften kunnen worden vervaardigd. Daarnaast wil men binnen de Polyphonic Academy ook een discussieforum uitbouwen rond allerhande aan polyfonie verwante thema’s, zoals solmisatie, tekstplaatsing, … Dit alles zal binnenkort online beschikbaar zijn via de vernieuwde website van de Alamire Foundation. Als kroon op het werk zullen de digitale opnamen van de Alamiremanuscripten de basis vormen voor de uitgave van facsimile’s en voor de inhoudelijke aansturing van het Festival van Vlaanderen Antwerpen – Laus Polyphoniae 2010.

Bron: Alamire Foundation