STAM Gent wint Vlaamse Monumentenprijs 2011

STAM © Phile Deprez

Het Gentse stadsmuseum STAM is de winnaar van de Monumentenprijs 2011. Het museum, gevestigd op de voormalige abdijsite Bijloke, kreeg van de jury een pluim voor de manier waarop "op een geïntegreerde manier, in samenwerking met andere beleidsdomeinen, een volledige site kan worden gerestaureerd, geherwaardeerd en herbestemd. Op basis van diverse vooronderzoeken werden gefundeerde keuzes gemaakt, met respect voor de aanwezige erfgoedwaarden."

Voor de realisatie van het project zijn twee delen van de voormalige abdij die in het begin van de 19de eeuw van elkaar gescheiden werden, namelijk het Bijlokemuseum en het Bijlokeklooster met bijhorende tuinen, opnieuw samengevoegd tot één geheel. Een gloednieuw onthaalgebouw, opgevat als een toegangspoort tot de site én de stad, voegt een extra dimensie toe aan het historisch patrimonium.

De Monumentenprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking. Per provincie werd één laureaat genomineerd. Alle laureaten en de winnaar zetten de deuren open tijdens de editie van Open Monumentendag Vlaanderen die doorgaat op zondag 11 september 2011.

Illustratie: STAM © Phile Deprez

Monumentenprijs
Open Monumentendag
STAM