STAM Gent wint MuseumPrijs

STAM Gent

Het Gentse stadsmuseum STAM, het Musée International du Carnaval et du Masque in Binche en het Hortamuseum in Sint-Gillis zijn de winnaars van de MuseumPrijs 2012. Ook de PublieksPrijs werd voor Vlaanderen dit jaar weggekaapt door STAM, in Wallonië en Brussel werden respectievelijk het Musée gaumois in Virton en het Magritte Museum bekroond.

De MuseumPrijzen werden gisteren, 22 mei, uitgereikt in het Museum van Elsene. Elk jaar worden een Vlaams, een Brussels en een Waals museum beloond met elk 10.000 euro. De Prijs van de KinderJury, die een erkenning inhoudt voor het meest kindvriendelijke museum in elk van de drie regio’s, gaat naar De Wereld van Kina in Gent (Vlaanderen), het art & marges museum (Brussel) en het Museum Mariemont in Morlanwelz (Wallonië).

Het juryverslag loofde vooral de manier waarop STAM het publiek betrekt bij het museum: "Het is niet enkel een museum over de stad, maar in de eerste plaats een museum van en voor de stad", klinkt het. "Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en voor rondleidingen kan je een doventolk aanvragen. Ook aan andere kansengroepen besteedt het museum op een subtiele en niet-stigmatiserende wijze aandacht."

Verder was de jury vooral enthousiast over de publiekswerking van het Brusselse Hortamuseum, gevestigd in de privéwoning en in het atelier van de art nouveau-architect. Het Musée International du Carnaval et du Masque in Binche, dat in juni opnieuw de deuren opent na renovatie, kreeg goede punten voor de mooie wisselwerking tussen lokaal en globaal, en de boeiende wisselwerking met andere culturen.

De MuseumPrijs is een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters.

Illustratie: STAM Gent, foto Phile Deprez

Evenement
museumprijs