Sociaal-economische streekstudie voor Midden- en Zuid-West-Vlaanderen afgerond

Onderzoekers of erfgoedwerkers die projecten willen opzetten rond de sociaal-economische ontwikkeling van de regio rond Kortrijk en Roeselare hebben er sinds kort een erg nuttig instrument bij. Brecht Demasure, als historicus verbonden aan het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, maakte een stevige wetenschappelijke onderbouw van de sociaal-economische groei van de streek met als focus de periode tussen 1840 en 1970.

De streek van Kortrijk en Roeselare evolueerde de afgelopen twee eeuwen van een uitgesproken landbouwstreek tot een heuse industrieregio. De verschillende nijverheden die er zich vooral in de loop van de laatste twee eeuwen zijn komen vestigen, vertekenden grondig het landschap: er werden bedrijven gebouwd, kanalen gegraven en de streek werd geleidelijk aan ontsloten door een dicht (spoor)wegennet. De nieuwe infrastructuur zorgde voor nog meer groei en nog meer bedrijven. Het succes van de industrialisatie vertaalde zich ook in de stijgende bevolkingscijfers.

Anno 2011 bepaalt het industriële karakter het uitzicht van de streek: prachtige industriële panden worden herbestemd en omgetoverd van stadskankers tot potentiële publiekstrekkers of trendy lofts. Meer en meer bepaalt het industriële karakter van de streek ook het toeristische profiel ervan. Wie zich wilde verdiepen in het industriële verleden van de streek stootte echter steevast op een gebrek aan betrouwbaar cijfermateriaal voor de desbetreffende periode, gemeente of industrie. Dit cijfermateriaal is bovendien moeilijk toegankelijk (diverse archieven, overal verspreid), is gigantisch in omvang en is moeilijk te interpreteren (technische, oude, Franstalige termen; onbetrouwbare of onvolledige gegevens).

Om aan deze problemen tegemoet te komen, maakte Brecht Demasure een stevig onderbouwd rapport over de sociaal-economische groei van de streek. Het volledige rapport kan u downloaden via de website van de provincie West-Vlaanderen of via de websites van de verschillende partners. In het najaar wordt er door de provincie West-Vlaanderen een provinciale erfgoedgids uitgegeven die de belangrijkste conclusies van het rapport bundelt. Dit project is een samenwerking van Erfgoedcel TERF, Erfgoedcel Kortrijk, Resoc Zuid-West-Vlaanderen, Resoc Midden-West-Vlaanderen, Overleg Cultuur Regio Kortrijk, Toerisme Leiestreek en de Provincie West-Vlaanderen.