Sint-Evermarusfeest te Rutten op Inventaris Immaterieel Erfgoed

Minister van Cultuur Sven Gatz besliste om het Sint-Evermarusfeest te Rutten (Tongeren) toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Twee keer per jaar kunnen elementen van immaterieel cultureel erfgoed worden opgenomen op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze inventaris draagt bij tot de zichtbaarheid en stimuleert het bewust omgaan met immaterieel cultureel erfgoed. De Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed telt nu 45 elementen.

Op 1 mei wordt de heilige Evermarus gevierd. Op de meeste plaatsen is er dan enkel kermis, maar in Rutten wordt er meer gedaan. De Ruttenaren vieren hun patroonheilige door in de voormiddag in processie door het dorp te trekken. In de namiddag wordt er een mysteriespel in openlucht opgevoerd. Het mysteriespel bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de pelgims gevonden en berecht door roofridder Haco. In het tweede deel wordt de jacht op de ontsnapte pelgrim verbeeld.

De Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed is onderdeel van het interactief platform www.immaterieelerfgoed.be: een ontmoetingsplaats voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen waar organisaties en personen zich bekend maken. Dit platform is een inspiratiebron, kennisbank en contactforum voor al wie immaterieel cultureel erfgoed mee een toekomst wil bieden. Het immaterieel erfgoed wordt hier in kaart gebracht, verspreid en doorgegeven. We noemen dit 'borgen', met als doel het erfgoed veilig te stellen voor de toekomst en er ook de passie voor te delen en te beleven.

Bron: Departement CJSM