Resonant presenteert gloednieuwe Muziekbank Vlaanderen

Muziekbank Vlaanderen

Resonant, het expertisecentrum voor muzikaal erfgoed in Vlaanderen, verzamelde de afgelopen jaren een schat aan informatie over het in Vlaanderen bewaarde muzikaal erfgoed. Die informatie wordt nu in een volledig nieuwe databank en website ter beschikking gesteld. 

Het nieuwe platform Muziekbank Vlaanderen ontsluit naast archieven en collecties uit grote bewaarinstellingen, kerken, muziekscholen of stadsarchieven ook heel lokaal erfgoed. Muziekbank Vlaanderen bevat beschrijvingen van archieven en collecties waar ook beschrijvingen van bepaalde stukken aan kunnen gekoppeld worden (bijvoorbeeld bladmuziek, geluidsopnames, muziekinstrumenten enz.). Aan de beschrijvingen kunnen digitale objecten gekoppeld worden (zoals een scan of een inventaris) maar ook sigla (ter verantwoording als bron voor de gemaakte beschrijving) en url’s naar beschrijvingen in andere databanken.  Elk bestand heeft een gekoppelde bestandsvormer en een bewaarplaats. Een uitgebreide zoekfunctie maakt het mogelijk diverse zoekcriteria te gebruiken of te combineren.

Muziekbank Vlaanderen maakt gebruik van het Cometa-model voor collectiebeschrijvingen. Door beschrijvingen op bestandsniveau zoveel mogelijk te standaardiseren, behoort uitwisselbaarheid met andere databanken in de toekomst tot de mogelijkheden.